När jag är ute och plockar bär blir jag (minst sagt) lite ”hagalen”.
Jag kan inte riktigt slita mig från skogen eller snåren förrän alla mina
medhavda kärl är fulla. Den lilla manin har bidragit till ett redigt
förråd med bär av olika slag både i frys och kyl. Jag orkar sällan vara ordentlig
nog att styckfrysa bären på en bricka innan jag stoppar dem i burkar. Jag
slänger in plastlådorna eller påsarna i frysen på en gång. Jag upplever att jag kan
dela på dem hyfsat bra ändå. Igår kokade jag några av blåbären till marmelad.
Förra hösten kokade jag en blåbärssylt med kardemumma som blev väldigt
god. Därför fortsatte jag det vinnande konceptet och tillsatta kardemumma
även i gårdagens marmeladkok. I morse bredde jag den på smörgåsen, otroligt gott!
Den är inte heller alls dum till ost.
Rostat bröd och pinfärsk marmelad! |
- 1 liter blåbär
- 2 1/2 dl socker
- 5 kapslar kardemumma
Gör så här: Skölj bären. Skala och krossa kardemumman. Koka upp bär, kardemumma och socker i en kastrull. Sänk värmen och låt småkoka ca 30 min under lock. Koka marmeladen ytterligare om den är för lös, tänk på att den stelnar när den kallnar.
Se till att alltid ha rena skedar i marmeladburken, då förlängs hållbarheten betydligt! |
Åh, så gott det ser ut på brödet!
SvaraRaderaVilken härlig kombo kardemumma och blåbär :)
SvaraRaderaEn bra start på dagen :)
SvaraRadera