När min bror fyllde år i förra veckan bakade jag små
mazarinbakelser. Eftersom det skulle serveras lite av varje på dessertbordet fyllde jag upp en springform med smet och skar jag upp den bakade kakan i munsbitar (och kanske lite för att slippa trycka ut degen i
så många portionsformar…).
Såhär i blåbärstider tyckte jag att det passade utmärkt att bre en blåbärsglasyr över den saftiga mandelkakan. Både för ögat och gommen.
Under mandelsmeten gömmer sig ett lager av mördeg. Den degen man
även kan kalla 1-2-3- deg. En del socker, två delar smör, tre delar mjöl. Ett mycket
enkelt och användbart recept att ha i huvudet när det ska bakas utan recept! Ibland tillsätts även ägg eller bara äggula i
mördeg. Det hela ägget gör kakorna sega och gulan gör dem spröda.
Mazarinbakelser med blåbär
Mördeg (bara hälften behövs, resten kan användas till småkakor
eller sparas i frys)
- 100 g socker( 1 ¼ dl)
- 200 g smör
- 300 mjöl (5 dl)
Gör så här: Vispa socker och smör poröst. Sikta ner mjölet
och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en form( ca 30 cm). Ställ i kylen
ca 30 min)
- 200 smör
- 500 mandelmassa
- 6 st ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och riven
mandelmassa mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Klicka ut smeten över
mördegsbotten. Grädda 20- 25 min. Ta ut och låt kallna.
- 100 g florsocker
- 2 msk blåbärssylt eller saft
Blanda ihop ingredienserna och häll över kakan. Låt stelna
och skär upp kakan i bitar. Garnera med blåbär.
Servera gärna med en liten klick grädde! |
Ser ljuvligt gott ut!
SvaraRaderaTack, det var det:-)
Radera