Snar är det kräfttider och därmed snapstider. Igår satte jag
en lite sats med johannesörtsessen att jag smaksätta mitt brännvin med till
sensommarens kalas.
Johannesörtsblomman
innehåller trots sin gula färg ett rött
färgämne som ger snapsen en blodröd färg. Drycken blir således både kryddig och
vacker att se på!
Blommorna växer främst Sveriges södra delar, från Uppland och nedåt. Den äkta johannesörten kan lätt förväxlas med den fyrkantig johannesörten med liknande utseende. Den fyrkantiga saknar dock det röda färgämnet och har en fyrkantig stjälk.Johannseörten är en mycket mytomspunnen växt som bland annat sägs bota depression och fördriva onda andar.
Om några dagar får vi se hur fin och röd den färdiga snapsen blir!
Johannesörtsessens
1 dl halvutslagna äkta johannesörtknoppar
1 flaska brännvin special
Plocka johannesörtens knoppar när de är på väg att blomma
ut. Lägg dem i en burk och läck med brännvin special. Låt dra i ca 3 dygn. Sila
bort knopparna och späd med sprit (ca 1 dl essens till 0,7 liter färdig snaps)
Klipp ner knopparna i burken |
Förr hängde de blommorna över personfotografier för att fördriva onda andar |
Så spännande! Kan man använda Johannesörtsessensen till något annat är smaksätta snaps? Jag är i full gång med att ta tillvara alla möjliga vildväxter och örter och har inte riktigt bestämt än vad jag ska göra med Johannesörten...
SvaraRaderaHej Karolin! Oj vad roligt med allt naturfix! Jag har inget direkt recept men jag kan tänka mig att det blir spännande i färskost..
SvaraRadera