fredag 4 maj 2012

Citronsirap och turkisk yoghurt

 Lediga mornar är något av det bästa jag vet. Jag går oftast upp supertidigt även när jag är ledig för att kunna slöa riktigt ordentligt utan att gå miste om halva dagen. Allt är tyst och en helt ledig dag väntar.  I vintermörkret smyger jag upp och tänder små ljus och nu i sommartid strosar jag överlycklig in i mitt soliga kök.
Sen kommer det lilla gisslet för en minut, -vad ska jag äta till frukost? Förhoppningsvis har jag något med lite kortare hållbarhetsdatum i kylen som måste ätas upp, då blir valet enkelt. Annars blir det ole, dole, doff.  
Idag led emellertid inte av någon beslutsångest tack vare den lilla burken citronsirap som jag kokade igår. Jag ringlade den över en klick krämig turkisk yoghurt som jag bestrött med hackade pistagenötter och torkade tranbär.  
Att koka egen sirap är väldigt enkelt och man kan smaksätta den med nästan med vad som helst. Man bör dock hålla ett öga på den kokande kastrullen. När jag lämnar köket under kokningen kan jag räkna med att den förvandlas till en svart rökbomb på nolltid!
Sirapen passar förträffligt i teet
 Cironsirap
2 citroner
2,5 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:Blanda vatten och socker i en kastrull. Pressa ner citronjuicen från de två citronerna. Låt koka utan omrörning i ca 10 min eller tills blandningen fått en sirapsliknande konsistens. Håll uppsikt över kastrullen, sirapen går fort från perfekt till kolsvart!
Idag valde jag heelt rätt!
om ni tycker konsistensen blir för tjock- späd med mer vatten


1 kommentar:

  1. Gud vad fint! Det ser sååå gott ut! Kram och bon weekend!

    SvaraRadera