När en rotselleri skalas blir den brun efter ett tag, liksom jordärtskockan och många andra rot-, och grönsaker. Det som sker är vad man kallar för en enzymatisk brunfärgning. Det är en kemisk reaktionen som ger sig till känna i en(ofta) oönskad brun färg. Reaktionen kan hindras med hjälp av vatten eller/och syra.
När jag ska använda rotsellerin till puréer eller andra anrättningar där jag vill bevara den vita färgen smörjer jag in den i citron eller lägger den i citronvatten direkt efter att jag skalat den.
I den här rätten är det ingen nödvändighet att sellerin är vit, därför bryr jag mig inte om citronen eller vattenbadet.
Som jag tidigare nänt tycker jag att det är fantastiskt gott med rotselleri i alla former.
De här biffarna gör verkligen roten rättvisa! De får en knaprig yta som smakar utsökt i sällskap med den krämiga vitkålsalladen.
Rätten kan ätas både som ensamrätt och som tillbehör till kött eller kyckling.
När jag ska använda rotsellerin till puréer eller andra anrättningar där jag vill bevara den vita färgen smörjer jag in den i citron eller lägger den i citronvatten direkt efter att jag skalat den.
I den här rätten är det ingen nödvändighet att sellerin är vit, därför bryr jag mig inte om citronen eller vattenbadet.
Som jag tidigare nänt tycker jag att det är fantastiskt gott med rotselleri i alla former.
De här biffarna gör verkligen roten rättvisa! De får en knaprig yta som smakar utsökt i sällskap med den krämiga vitkålsalladen.
Rätten kan ätas både som ensamrätt och som tillbehör till kött eller kyckling.
Rotfrukter är gott |
Rotselleribiff med vitkål sallad 4 port
· 1 medelstor Rotselleri
· 2 dl mjöl
· 2 ägg
· Salt och peppar, olja till stekning
Gör så här: Riv rotsellerin. Koka upp en kastrull med vatten och koka sellerin 30 sek. Häll ner sellerin i ett durkslag, låt svalna och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Vispa ihop mjöl och ägg till en klumpfri smet. Blanda ner rotsellerin, salt och peppar. Hetta upp en panna med olja. Skeda ner sellerismeten lagom stora biffar. Bryn biffarna på båda sidor. Sänk värmen och låt efterstek 10- 15 min.
vitkålsallad
vitkålsallad
· ½ vitkålshuvud
· ½ syrligt äpple
· 1 dm purjolök
· 1 dl cocktail kapris
· 1 msk riven pepparrot
2 pressade vitlöksklyftor
2 pressade vitlöksklyftor
· 1 tsk dijonsenap
· 1 tsk socker
· 1 dl gräddfil
· 2 dl majonnäs
· Salt och peppar.
Gör så här:
Strimla vitkålen och koka den i saltat vatten ca 30 sek. Skölj med kallt vatten. hacka lök och äpple fint. Blanda samtliga ingredienser. Låt stå i kyl minst 1 timme
Nice! Jag har faktiskt funderat på selleribiffar ett tag men det har hittills fått stå tillbaka för annat när matsedeln väl ska spikas. Men nu kanske det är dags då trots allt:-)
SvaraRadera