De färska dadlarna kan lätt förväxlas med de torkade som ofta säljs på en liten pinne i juletid. De färska ser även de lite torka de ut och säljs oftast i små lådor och är mjukare. Dadlarna växer i 20 meter höga palmer i gigantiska klasar som kan väga ca 50 kg. Innan dadlarna får sin mörka färg är de klargula och likna aprikoser i träden. Idag odlas dadlarna främst i mellanöstern, nordafrika men de har odlat i asien i 8000 år.
Jag använder ofta dadlar i couscousrätter. Igår fick de istället sällskap med marinerad brie och pinjenötter i en förrättsallad.
supersöta dadlar |
Marinerad brie och dadelsallad 4 port
· 1 dl färska örter ( tex. basilika, persilja, timjan)
· 1 dl olivolja
· 1 vitlöksklyfta
· 200 gram brieost
· Ca 12 dadlar
· Pinjenötter efter smak
· Blandade salladsblad
· 2 Mogna plommontomater
Gör så här: Mixa örterna, oljan och vitlöken till en grön sås. Dela osten i trekanter och marinera den i såsen. Dela och kärna ur dalarna. Skiva upp tomaterna. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Fördela ingredienserna på fyra fat eller på ett stort och servera med lite balsamvinäger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar