Gulaschsoppa är Ungerns nationalrätt. Den kan också lagas i form av en gryta och serveras då ofta med Csipetike som man kan likna vid vår svenska klimp eller små pasta klumpar. Grytans eller soppans huvudingredienser är paprika, kött och potatis. Den smaksätts i regel med paprikapulver och kummin. Jag la ner lite ungerska korvslantar i dagens sopp-gryta och serverad den med en sval klick citruskräm.
Jag tycker bitarna ska vara grova i den varma grytan |
Ungresk Gulasch
- 300 g högrev (eller annat grytkött av nöt alt köttfärs)
- 100 g ungersk korv
- 1 stor lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 stora potatisar
- 2 morötter
- 2 paprikor
- 4 dl krossade tomater
- 2 msk paprikapulver
- 1 msk hela kumminfrön
- 1 lagerblad
- 2 msk oxfond
- Persilja
Gör så här: Skiva löken och finhacka vitlöken. Skala potatisen och moroten och skär i grova bitar. Dela köttet i lika stora delar och skär korven i slantar. Stek löken i olja i en kastrull. Tillsätt köttet och stek tills det fått färg. Slå på vatten och krossade tomater och låt koka upp. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på svag värme tills köttet är mört, ca 1 timme. Strö över persilja och servera
Apelsinkräm
- 2 dl crème fraiche
- ½ apelsin, skalet
- 1/2 citron, skalet
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar
Gör så här: Finriv apelsinskal och vitlök och blanda med crème fraichen.
Gillar ditt recept. När ska potatisen in? Antar att köttet behöver lite längre tid. Kan jag ha i rödvin också?
SvaraRaderaslå på vatten...hur mycket då?
SvaraRaderaVad kul att du gillar receptet! Jag kokar potatisen och grönsakerna lika länge som köttet dvs ca 1 timme. Slå på tillräckligt med vatten så att vätskan precis täcker köttet och grönsakerna. Det blir säkert jättegott med rödvin. Lycka till!
SvaraRaderaTack! Ska pröva detta i helgen.
SvaraRadera