fredag 19 augusti 2011

Älghamburgare

Så här i sensommartid vaknar min längtan efter svamp och vilt.  Jag hör det ryktas om att skogarna redan kryllar av svamp och snart börjar älgjakten för alla jägare.
Viltkött delas upp i olika kategorier under jakten, det finns småvilt och det finns högvilt. Kategorin småvilt innefattar mindre djur såsom hare, kanin, rådjur, fasaner och änder. Högvilt omfattar således skogens större djur dvs älgar, björnar och hjortar. Storvilt är ett tredje begrepp vilket syftar till djur som i första hand använts som trofèer tex elfant och noshörning. Man skiljer även på hårvilt och på fjädervilt.
 Jag har den stora ynnesten att ha en liten svägerska av jägarätt som förser mig med lite viltkött nu och då. Igår drog jag fram ett paket älgfärs ur frysen och bjöd på Älghamburgare. På burgarna bredde jag på en västerbottenostdressing och toppade med några kantareller och ättiksgurka. Sedan la jag allt mellan två goda skivor ljust surdegsbröd. Till det åt vi rostad palsternacka och en cloeslaw med lingon.  

Palsternackan rostar jag bara i ugnen med lite olja och salt

Älghamburgare 4 pers

  • 500 g älgfärs
  • Salt peppar
  • 500 g kantareller
  • Olja och Smör, att steka i
  • Tomat
  • Ättiksgurka
  • Rödlök
  • Salladsblad
  • 8 skivor Grand Blancs.
Gör så här: Blanda älgfärsen med salt och peppar och forma fyra burgare. Stek Kantarellerna i LITE olja på hög värme. Sänk värmen när vätskan försvunnit och kantarellerna fått en gyllene färg, tillsätt salt, peppar och en klick smör, ställ åt sidan. Hetta upp en grillpanna och grilla burgarna några minuter på varje sida till de fått en brun färg och inte ”blöder”. Lägg alla ingredienser mellan två brödskivor och njut.

Västerbottendressing

  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g västerbottenost
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här: Koka upp crème fraichen i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och vispa ner osten. Rör om tills osten smälter. Tillsätt salt och senap. Låt svalna till den får en krämig konsistens.

Här är mitt tidigare recept på Coleslaw  tillsätt 2 dl lingon.

2 kommentarer:

  1. Hittade av en slump din blogg. Men nu är jag fast.. Vilken otroligt inspirerande och vacker blogg du har. Jätteroliga recept!

    Tusen tack!

    Glada hälsningar från ny läsare, Hanna

    SvaraRadera