lördag 23 juli 2011

Varm Isterbandsmacka
Isterband är per definition en lättrökt korv som i huvudsak stoppats av fläskkött, korngryn och potatis. Idag kan man hitta en rad olika varianter av såväl småländska och västgötiska isterband ute i butikerna. De olika producenternas korvar åtskiljer sig markant men generellt sett är de småländska isterbanden  mindre rökiga och har en syligare smak än de västergötiska. Isterbandets syrlighet härstammar från den tid då husmödrarna lät korven torka ovanför hemmets vedeld. Medan den torkade bildades naturliga mjölksyrebakterier i korven som gav isterbandet dess karaktäristiska syrliga smak. Idag använder fabrikerna andra metoder för att framkalla smaken i fråga. 
Enligt mig är isterbandet en outnyttjad råvara vilken går att använda vid så måga fler tillfällen än som middagsmat ihop med stuvad potatis och pepparrot.  I ett tidigare inlägg skrev jag om en istebandskräm som serverades kall tillsammans med bitar av spisbröd före maten. Denna kräm bir även otroligt god då jag brer den på en redig skiva ljust surdegsbröd och skjutsa in i ugnen några minuter.  Det är även supergott knapersteka smulor av urgröpta isterband och strö över sallader eller nykokta rödbetor.


Isterbandskräm

  • 2 isterband
  • 1 pkt bacon
  • ½ dl crème fraiche
  • I msk hacka färsk rosmarin
  • Salt och peppar
Gör så här: Snitta och stek isterbanden. Knaperstek baconet och låt rinna av på papper. Finhacka bacon och rosmarin och blanda med creme fraiche. Ta bort segt skinn från istebandet och blanda ner köttet i röran.
Bre röran på skivor av ljust bröd och gatinera i ugnen i ca 5 min, 250 grader. Ta ut och ät mackorna tillsammans med saltgurka och färsk rosmarin.
Frasigt bröd och saftig röra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar