torsdag 27 december 2012

Julpaus


Nu har jag en liten julpaus, återkommer med massor av nya recept och bilder i januari.
Gott nytt år!

lördag 22 december 2012

Enbärssill med messmör

   Det kanske låter lite konstigt... och ja det är lite konstigt.... Men rätt gott också! 
Ibland får jag idéer som jag inte kan släppa. Detta oavsett hur mycket motstånd jag får av min omgivning, jag bara måste testa.  Det här var en sådan idé. Messmör och sill.

 Vid det första försöket bergade jag iväg lite med messmöret... Men efter lite utspäning och ytterligare lite utspädning blev sillen riktigt aptitlig.

Nu ska jag ut och göra mina sista inköp innan jag tar stadig plats i juleköket!
Krämigt ska det vara
Snart är julen här!
Messmör på tub håller sig god under lång tid

onsdag 19 december 2012

Råbiff med anjovis


I helgen blandade ihop en råbiffsmet och gjorde den lite julig med ansjovis. En supergod förätt när julen står för dörren( och vid de flesta andra tillfällen...)

Råbiff med anjovis 4 små portioner


  • 200 g finhackat nötkött
  • 1/2 liten finhackad lök
  • 1/2 finriven vitöksklyfta
  • 2 msk finhackad smörgåsgurka
  • 4 afinhackade njovisfileér
  • 1/2 msk finhackad kapris
  • 3 msk finhackade inlagda rödbetor¨
  • 1/2 msk majonnäs
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här: Blanda ihop samtliga ingredienser till råbiffen. Fördela blandningen i portionsformar och servera med senapsdressingen.

Senapsdressing

  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl sötstark senap
  • 1 msk sherryvinäger eller annan vinäger
Gör så här:Vispa ihop sena.p och vinäger. tillsätt oljan droppvis.




tisdag 18 december 2012

Skuren knäck med choklad










Ännu mer julgodis... Den här gången är det ett av de enklaste sorterna, men det är inte mindre gott för det! 
Jag börjar jag med att koka en vanlig knäcksmet. Men i stället för att hälla den heta smeten i små pappersformar låter jag den bre ut sig på ett bakplåtspapper. 

När knäcken stelnat täcker jag den med ett lager choklad. sedan förvarar jag den i kylen. Då blir rutorna knaprigt krispiga (som hemgjord daim!), precis som jag vill ha dem. Om de lämnas i rumstemperatur blir de mer som sega kolor.

När jag kokar knäck och kola använder jag mig av termometer för att komma upp till rätt temperatur. Det där kulprovet som alla alltid talat om tycker jag känns onödigt besvärligt..

Skuren knäck med choklad

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk smör
  • 1 dl mandel
  • 100 g choklad
Gör så här: Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Låt blandningen koka  till smeten uppnått 125 grader. Hacka mandeln och blanda ner den i smeten. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt svalna. 
Smält chokladen över vattenbad. Täck knäcken med den smälta chokladen och låt svalna. Skär eller bryt plattan i bitar. Förvara svalt



På fatet ovanför är det Vitchokladfudge med rostade mandlar
Jag toppade med mjölkchoklad

måndag 17 december 2012

Grönkålsmos med rökta mandlar och stekt julkorv

Jag fortsätter att bearbeta mina traumatiska julkorvsminnen från min barndom. Idag stekte jag skivor av julkorv och åt dem tillsammans med ett potatismos smaksatt med grönkål och rökta mandlar. Det blev en lyckad kombination! 

Så lyckad att den förmodligen kommer att upprepas i mellandagarna när kylskåpet dignar fullt av rester efter julafton. Kokt potatis blir det alltid över, grönkålen som varit garnityr runt skinkan måste användas, likaså den obligatoriska julkorven som oftast förbli orörd. Dvs. alla ingredienser kommer garanterat att finnas hemma, bara att addera några rökta mandlar och saken är klar!

Om inte det här grönkålsreceptet lockar kan ni kolla in min Grönkålspasta eller Grönkålssoppa från förra julen.

Grönkålsmos med rökta mandlar och stekt julkorv 4 port

  • 800-1000 gram mjölig potatis
  • 200 g grönkål (utan stjälk)
  • 2 dl mjölk
  • Vitpeppar
  • Salt
  • 1 krm frinrivenriven muskotnöt
  • 1/2-1 dl grovhackade rökta mandlar
  • 300-500 g julkorv
  • matfett att steka i
Gör så här: Koka potatisen i väl saltat vatten. Koka grönkålen ca 5 min i saltat vatten.  Mosa den färdigkokta potatisen. Värm mjölken. Vispa mjölken och potatisen till en len konsistens. Tillsätt grönkål, mandlar, muskotnöt och vitpeppar. Smaka av med salt. Skiva korven och stek den gyllene i olja/smör i en het panna.

Julig mat och juliga blommor!
En god senap är A och O

lördag 15 december 2012

Fruit cake pop-cakes

Igår malde jag ner det sista av min maffiga fruit- cake, blandade med lite philadelphia och rullade till bollar. Sedan spetsade jag dem med en pinne och doppade jag dem i vit choklad. Nästa alla överblivna kakor och bullar blir goda i "pop-cakeform".

Nu finns lilla kråkans skafferi på Facebook. Gilla mig så hamnar mina nyaste inlägg i nyhetsflödet!




               HÄR Hittar nu receptet på fruit cake och HÄR på pop-cakes


fredag 14 december 2012

Lasagne med pumpa och brysselkål

Nu i advent kan jag inte motstå brysselkålen varje gång jag är i matbutiken. När jag var lite yngre älskade jag när brysselkålen var välkokt, ok.. överkokt och extremt salt. Jag "råååkade" ofta "glömma" kastrullen med den kokande brysselkål på plattan. Till min familjs stora förtret och min stora lycka resulterade det i en liten skål med trasiga och militärgröna små kålhuvuden. Win win för mig, jag fick kålen lagad precis som jag vill ha den OCH allt för mig själv!

Nu har jag kommit över min kärlek till överkokt brysselkål men jag tycker fortfarande att den ska kokas ganska ordentligt för att bli smakrik. 

Igår kokade jag den och mosade ihop den med rostad pumpa. Sedan lagade jag lasagne av blandningen.
 Trevligt med vegetariska måltider mellan alla julbord och köttiga sammankomster.  

Lasagne med pumpa och brysselkål 4 port

  • ca 10 lasagneplattor(jag använde pastaplattor med spenat igår)
  • 1 nät brysselkål
  • 1 butternutpumpa
  • 1 hel vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar

Ostsås
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 6 dl mjölk
  • 150 gram riven ost(gärna emmentaler) 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Dela pumpan i grova bitar och dela vitlöken i två delar(som en fralla). Lägg pumpa och vitlök på en plåt, rosta i ugen ca 30 min. 
Skala av det yttersta på brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten. Skrapa ut vitlöken från sitt skal.
Mosa den rostade pumpan, brysselkålen och vitlöken i en bunke. Smaksätt med muskotlöt, oregano, salt och peppar. 

Smält smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjölet och vispa ordentligt. 
Tillsätt mjölken i en stråle under omrörning. 
Låt koka några minuter under omrörning. 
Dra av kastrullen från plattan och tillsätt osten och vispa såsen tills osten smält. 
Spara lite ost till det översta lagret.

Smörj en ugnssäker form. 
Bottna formen med pastaplattor. 
Lägg på en slev av pumpröran och en liten slev ostsås. 
Lägg på pastaplattor och upprepa tills ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager riven ost.
Stoppa in lasagnen i ugnen ca 30 min(eller till plattorna blivit mjuka).