tisdag 18 december 2012

Skuren knäck med choklad










Ännu mer julgodis... Den här gången är det ett av de enklaste sorterna, men det är inte mindre gott för det! 
Jag börjar jag med att koka en vanlig knäcksmet. Men i stället för att hälla den heta smeten i små pappersformar låter jag den bre ut sig på ett bakplåtspapper. 

När knäcken stelnat täcker jag den med ett lager choklad. sedan förvarar jag den i kylen. Då blir rutorna knaprigt krispiga (som hemgjord daim!), precis som jag vill ha dem. Om de lämnas i rumstemperatur blir de mer som sega kolor.

När jag kokar knäck och kola använder jag mig av termometer för att komma upp till rätt temperatur. Det där kulprovet som alla alltid talat om tycker jag känns onödigt besvärligt..

Skuren knäck med choklad

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk smör
  • 1 dl mandel
  • 100 g choklad
Gör så här: Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Låt blandningen koka  till smeten uppnått 125 grader. Hacka mandeln och blanda ner den i smeten. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt svalna. 
Smält chokladen över vattenbad. Täck knäcken med den smälta chokladen och låt svalna. Skär eller bryt plattan i bitar. Förvara svalt



På fatet ovanför är det Vitchokladfudge med rostade mandlar
Jag toppade med mjölkchoklad

1 kommentar:

  1. Vilken bra idé att göra på det viset! Ha en fin dag!

    SvaraRadera