måndag 25 juni 2012

Körsbärssoppa med vaniljris


Jag har alltid avundats de som haft dignande körsbärsträd i sina trädgårdar.  Vi hade visserligen två körsbärsträd på vår tomt till huset där jag växte upp men det ena gav bara små,små bär (eller ska jag kalla dem en stor kärna med stjälk) och det andra gav förvisso stora, mörka, vackra bär men som tyvärr var både sura och beska. Mamma brukade säga att de var så hemska att inte ens kråkorna ville ha dem... Idag vet jag att just den där sura, mörka sorten lämpar sig ypperligt i köket men vad hjälpte det när jag ville sitta i ett träd och äta körsbär tills jag får ont i magen.  Det första jag ska göra när jag köper hus är att plantera ett bigarråträd med de allra gooodaste bigarråerna.

Biggaråer är per definition en odlad körsbärsart som kännetecknas av dess söta smak. 
De sura bären är alltså inga biggaråer. Även om de inte är särskilt goda att äta rakt av lämpar de sig som sagt fenomenalt till saft, sylt och likör eftersom de får en djupare smak.
Om några veckor får alla de lyckliga körsbärsträdägarna att skörda. Själv får jag nöja mig med de jag hittar i butikerna än så länge.


Men jag klarar mig ganska bra, i morse fick jag en riktig körsbärsfrukost med körsbärssoppa, vaniljris och färska biggaråer!

Körsbärssoppa 4 port
  • 1 liter drickfärdig körsbärsaft (ganska stark)
  • 1,5 msk maizena

Koka upp saften. Blanda maizena med lite vatten och häll den i saften under omrörning. Låt saften koka under omrörning tills soppan börjar tjockna.
Servera soppan med vaniljris färska bigarråer och ev. mandel.
julegröt på sommaren


goda biggaråer


Ingen körsbärskänsla utan kärnor

söndag 24 juni 2012

Matjessilltårta

 Efter en fantastisk midsommarhelg med min familj i Uppsala är jag nu tillbaka i Göteborg. En av de rätter som prydde bordet vid vår midsommarlunch var mammas matjessilltårta. Den har hon alltid lagat och uppskattas av de flesta, oavsett om de är sill älskare eller ej.


Mammas matjessilltårta


  • 1 röd lök
  • 1 gullök
  • 1/2 dl vitvins vinäger
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl olja
  • 3 burkar matjessill
  • 1 äpple
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk senap
  • 1msk spad frän sillen
  • 3 kokta ägg
  • sallad och gräslök till garnering


Gör så här: Finhacka löken. Blanda olja, vinäger och socker i en bunke och tillsätt löken. Låt stå ca 30 min. Hacka sill och äpple. Ta löken ur spadet och blanda med sillen och äpplet. Lägg ut blandningen på ett fat. Blanda ihop gräddfil, majonnäs , senap och spad. Bre den över sillblandningen. Garnera med ägg sallad och gräslök. ät med färskpotatis.


Välj en smakrik matjessill!

onsdag 20 juni 2012

ättiksströmming


Nu närmar vi oss midsommarafton, sillen och färskpotatisens egna högtid. Ättiksströmming ska finnas med på vår silllunch, det är i alla fall ett som är säkert. I förra veckan när jag steket strömming passade jag på att steka några extra som jag la ner i en ättikslag.  idag tjuvsmakade jag några bitar när de fått ligga till sig några dagar och smakar fantastiskt gott!  
Jag pickade grönsakerna i en separat burk eftersom jag tycker spadet på ättiksströmmingen kan bli lite tråkigt av ströbrödet. Därför plockar jag upp strömmingen ur sitt spad efter några dagar och blandar ner dem med grönsakerna. 
Jag gillar mat som kan förberedas i god tid och som dessutom vinner på det! Ättiksslagen gör att strömmingen håller sig aptitlig i minst två veckor.

ättiksströmming
  • 10 panerade stekta strömmingsflundror
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 rödlök

Gör så här: koka upp ättika, socker, vatten, peppar, lagerblad och kryddnejlika i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan när sockret löst sig. Strimla löken och lägg den tillsammans med strömmingen i en burk eller bunke. Häll över den varma lagen och låt stå i kylen över natten. 

Lägg in finhackade rotfrukter i en likadan lag!


God lien förrätt, del i en silllunch eller som middag med potatismos



måndag 18 juni 2012

Flygande Jakob- sommarupplaga


Det finns uppenbarligen en anledning till att den gamla 70-tals favoriten, flygande Jakob, envetet klamrat sig fast på våra matsedlar- det är gott!  Jag har alltid trott att rättens namn har någonting med en flygandekyckling vid namn Jacob att göra, men icke. Nu har jag lärt mig att namnet kommer från rättens upphovsman med samma namn, Ove Jacobsson. Han var pilot och publicerade sin specialare i en tidning 1976. Så var det med det, alltså inga barbariska historier om lilla kycklingen Jakob(som inte flyger så mycket längre…). 

Hur som helst så gjorde jag en sommarvariant av rätten idag. Det blev en sallad med kyckling, bacon, banan, jordnötter och tomater. Allt en flygande Jakob bör innehålla men i kallt tillstånd helt enkelt.  Servera med lite nachochips eller en bit bröd!
Flygande Jakob sommarupplaga 4 port
  • ·         1 grillad kyckling
  • ·         1 pkt bacon
  • ·         2 bananer
  • ·         1 ask körsbärstomater
  • ·         1 salladslök eller en bit purjolök
  • ·         1 isbergsalladshuvud
  • ·         1 dl jordnötter

Dressing
  • ·         1 dl sweetchilisås
  • ·         1 msk tomatpure
  • ·         1 dl olja
  • ·         1 msk paprika krydda
  • ·         I tsk salt

Gör så här: Skär bacon i grova bitar och stek det knaprigt. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka jordnötterna. Dela kycklingen i bitar. Blanda dressingen med kycklingen och nötterna. Skär banan, sallad, lök och tomat i bitar. Fördela allt på fyra tallrikar och servera med nachochips eller bröd.



Isbergssalladen är SÅ god nu på sommaren!


Jag hackar nötterna så att jag får lite i varje tugga


Häll resten av dressingen över salladen!

söndag 17 juni 2012

Lammtunnbringa med stekt korianderpotatis

 Igår bjöd jag på lammtunnbriga. Den fantastiska lammtunnbringan är lammets motsvarighet till fläsksida/ revbenspjäll. Det är en mycket smakrik och mör detalj om man bara har lite tålamod och låter den tillagas långsamt. Jag la i vanlig ordning ner mina köttbitar i en gryta med saltat vatten som jag skjutsade in i ugnen på morgonen. Sen lät jag den gona där inne på låg temperatur ha dagen tills jag kom hem på eftermiddagen. Vid det laget är köttet så mört att det föll från sina ben, mmmm.   Alla som gillar lammlägg kommer ÄLSKA det här. 

Till mitt lamm rörde jag ihop en nektarinsås.  Jag kunde nämligen inte hålla mina fingrar från nektarinerna när jag var i butiken. Varje år tycks minnet av smaklösa, bleka, småsura nektariner vara som bortblåst  och stadigt står en stor gyllengul, smakrik, söt sådan. Efter veckans inköp vet jag att jag inte ska köp några fler förrän jag ser de stora i augusti... Men hur som helst blev såsen god.
Utöver den så blandade jag ihop en varm potatissallad med koriander och sultanrussin.

Lammtunnbringa med stekt korianderpotatis 4 port

800 g - 1 kg lammtunnbringa med ben
1 lök
2 msk salt
10 pepparkorn

2 msk mörk sirap


Gör så här: Lägg lammet i en kanstrull med vatten. Sätt ugnen på 120 grader och lät det bakas i 3- 6 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.

Ta upp köttet från vattnet och pensla med sirap. Grilla tills det föår fär i ugnen eller på grillen.

koriander potatis
  • 800 g potatis
  • 1/2 dl sultanrussin
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl oliver
  • 1/2 isberssalladshuvud
  • 1 tsk torkat korianderfrö
  • 1 kruka färsk koriander

koka potatisen. Låt den kallna ocg dela den på längden. Stek bitargyllene i en panna, pudra över korianderfrö. Tillsätt pumakärnor och låt dem få färg. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål och servera.

Nektarinsås 
  • 1 nektarin
  • 1 dl creme fraiche
  • skalet från en lime
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här: hacka nektarinen och vitlöken fint. Banda med övriga ingredienser. smaka av med salt och peppar och ev lit lime juice.



Sås med en exotisk smak

gudagott

eftersom en del har lite svårt för koriander medan andra vill bada i den kan en idé vara att ställa fram hela korianderkrukan  och en sax så alla får förse sig efter tycke och smak.

fredag 15 juni 2012

Kronärtskocka med parmesansmör


När jag var liten åt vi alltid förrätt på lördagarna. Förrätt på lördagarna och dessert på söndagarna. Det fanns en del olika förrätter som cirkulerade i hemmet, en av dem var avocadohalva med creme fraiche och stenbitsrom. En annan var pappas stekta musselmacka, vissa lördagar blev det grönsakstavar med gräddfilssåser och ibland kornärtskockor med smör. Jag älskade kronärtskockorna med smör. Jag minns att det kändes lite extra festligt när den skojiga grönsaken stod på matsedeln. Kanske var det för att det kändes som mamma kokade dem i flera timmar. Och att det sedan tog enormt lång tid att äta upp dem. Varje blad skulle dras, doppas i smör och sedan varsamt ätas upp. När vi till sist kom jag till ”håret” fick mamma eller pappa rycka in och skära bort det ( hur svårt kunde det ha varit?!). Så var det dags för grand finale, hjärtat. Tyvärr hade vi suttit och pillat med grönsaken så länge vid det här laget att den var kall men det vill jag inte minas att brydde jag mig inte så mycket om. jag åt med god aptit.
Igår när jag gick i affären och såg ett berg av mini kronärtskockor  kunde jag inte låta bli att köpa hem ett par stycken. En var jag tvungen att prova redan igår men resten ska jag servera som förrätt ikväll. Jag provade att doppa i parmesansmör, gudagott är allt jag har att säga.

  • 4 kronärtskockor
  • 50 g smör
  • 2 dl riven parmesanost
  • Några droppar citron

Gör så här: Lägg kronärtskockorna i en kastrull med vatten. Koka upp och låt dem sedan koka på medelvärme i ca 40-50 min. När bladen släpper med ett lätt ryck är de färdig kokta. Blanda under tiden ihop smör, parmesanost och citron. Låt smöret bli mjukt i rumstemperatur.


Eftersom både parmesanosten och smöret är salt så saltar jag inget extra


Ett alternativ till vegetarianen på kräftskivan

torsdag 14 juni 2012

Kycklingsallad med sötsyrlig dilldressing




Jag älskar dillkött. Blandningen av det sura och söta tillsammans med dillen gör att mina knän nästintill viker sig.  Igår fick jag en längtan efter min husmasfavorit men hade varken tid eller lust till långkok.  Dessutom har jag ett konstant sug efter sallad såhär i sommartid.  Efter att jag registrerat ett okryddat ugnsbakat kycklinglår i kylen beslöt jag mig för att laga till en blandning av sallad och dillkött. En ”dillkycklingsallad”. Jag drog av skinnet, pillade bort benen och skar låret i grova bitar. Sedan blandade jag kvickt ihop en dressing med gräddfil, dill, några droppar ättika och en nypa socker. Sen blandade jag ner kycklingen och lät den dra i dressingen medan jag gjorde skar upp grönsakerna.
 Eftersom kycklingbiten legat i kylen ett par dagar var det avrivna skinnet såklart lite sladdrigt. Jag räddade upp det hela genom att krydda upp det lite och ge det ett snabbt dopp i het olja. Då blir skinnet  frasigt som chips att toppa salladen med.

Salladen smakade väldigt gott tillsammans med mjukt tunnbröd och smör!

Kycklingsallad med sötsyrlig dilldressing 4 port
  • 4 grillade kycklinglår med skinn
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl dill
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar
  • Isbergssallad, rädisor, gurka
  • Olja att fritera skinnet i

Gör så här: Ta skinn(spara) och ben från kycklingen och dela den i bitar. Blanda ihop gräddfil, dill, ättika, socker, salt och peppar. Blanda ner kycklingen i dressingen. Hetta upp oljan i en kastrull. Salta och peppra kycklingskinnet om det är okryddat. Fritera kycklingskinnet. Hacka grönsakerna och servera.

Isbergssalladen är såå god nu!


Jag älskar de fasta minigurkorna som finns i butikerna nu