söndag 17 juni 2012

Lammtunnbringa med stekt korianderpotatis

 Igår bjöd jag på lammtunnbriga. Den fantastiska lammtunnbringan är lammets motsvarighet till fläsksida/ revbenspjäll. Det är en mycket smakrik och mör detalj om man bara har lite tålamod och låter den tillagas långsamt. Jag la i vanlig ordning ner mina köttbitar i en gryta med saltat vatten som jag skjutsade in i ugnen på morgonen. Sen lät jag den gona där inne på låg temperatur ha dagen tills jag kom hem på eftermiddagen. Vid det laget är köttet så mört att det föll från sina ben, mmmm.   Alla som gillar lammlägg kommer ÄLSKA det här. 

Till mitt lamm rörde jag ihop en nektarinsås.  Jag kunde nämligen inte hålla mina fingrar från nektarinerna när jag var i butiken. Varje år tycks minnet av smaklösa, bleka, småsura nektariner vara som bortblåst  och stadigt står en stor gyllengul, smakrik, söt sådan. Efter veckans inköp vet jag att jag inte ska köp några fler förrän jag ser de stora i augusti... Men hur som helst blev såsen god.
Utöver den så blandade jag ihop en varm potatissallad med koriander och sultanrussin.

Lammtunnbringa med stekt korianderpotatis 4 port

800 g - 1 kg lammtunnbringa med ben
1 lök
2 msk salt
10 pepparkorn

2 msk mörk sirap


Gör så här: Lägg lammet i en kanstrull med vatten. Sätt ugnen på 120 grader och lät det bakas i 3- 6 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.

Ta upp köttet från vattnet och pensla med sirap. Grilla tills det föår fär i ugnen eller på grillen.

koriander potatis
  • 800 g potatis
  • 1/2 dl sultanrussin
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl oliver
  • 1/2 isberssalladshuvud
  • 1 tsk torkat korianderfrö
  • 1 kruka färsk koriander

koka potatisen. Låt den kallna ocg dela den på längden. Stek bitargyllene i en panna, pudra över korianderfrö. Tillsätt pumakärnor och låt dem få färg. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål och servera.

Nektarinsås 
  • 1 nektarin
  • 1 dl creme fraiche
  • skalet från en lime
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här: hacka nektarinen och vitlöken fint. Banda med övriga ingredienser. smaka av med salt och peppar och ev lit lime juice.



Sås med en exotisk smak

gudagott

eftersom en del har lite svårt för koriander medan andra vill bada i den kan en idé vara att ställa fram hela korianderkrukan  och en sax så alla får förse sig efter tycke och smak.

2 kommentarer:

  1. Det här låter ju för gott för att vara sant. Nektarinsåsen ska jag absolut prova. Och lammet låter också ljuvligt! Ja, potatisen verkar det inte heller vara något större fel på! :-)

    SvaraRadera