måndag 20 juni 2011

Surf and turf Á la Grecque



Till gårdagens middag grillade jag regnbågsforeller. Det känns alltid trevligt att servera hela fiskar tycker jag, men den här lilla fisken har en tendens att upplevas lite smaklös i sin enkelhet. Därför smaksätter jag alltid min forell ganska kraftig. Igår fyllde jag dem med stark salami, rosmarin och vitlökssmör. Till det tillredde jag en ljummen grekisk sallad och skivade upp ett ljust surdegsbröd.
Många associerar surf and turf främst med kombinationen av oxfilé och hummer.  Men varför begränsa sig till denna utslitna kombo? Det finns så oändligt många goda  kombinationer av kött och fisk.  Tänk bara på en bit sejrygg med rökt sidfläsk, löjrom till en hjorttartar, halstrade pilgrimsmusslor till en oxfilé carpaccio, krämiga sillinläggningar med knaperstekt bacon eller som i gårdagens fall forell med salami.
salamifylld regnbågsforell 4 pers

  • 4 urbenade hela fiskar
  • 4 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • Citronskal från en halv citron
  • 12 skivor stark salami
ljummen Grekisk sallad:

  • 2 stora mogna kvisttomater
  • 3 paprikor (gula och röda)
  • 1 rödlök
  • ½ gurka
  • 1 citron
  • 1 dl Kalamataoliver
  • 200 g grekisk fetaost
  • 300 g jordärtskockor
  • Färsk Bladpersilja, basilika timjan
  • Olivolja
Gör så här:
Blanda samman smör, rosmarin, vitlök, salt och citronskal. Torka ur fiskarna och bre på smöret och fyll fiskarna med salamin. Knyt ett steksnöre runt varje fisk och grilla dem ett par minuter på varje sida eller stek i en het panna med olivolja.
Salladen: skala och koka jordärtskockorna. Dela paprikorna och sätt in i ugnen på 250 graders värme tills de blivit svarta på skalet. Ta ut och skala paprikorna. Stek de kokta jordärtskockorna, citronskivor i olivolja. Hyvla gurkan och strimla löken och örterna. Skär upp paprikorna och tomaterna i grova bitar.
Blanda samman salladens samtliga ingredienser och servera medan den fortfarande är ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar