måndag 20 juni 2011

Smulpajshysterin har börjat




Så här års verkar smulpajerna vara ett obligatoriskt inslag i sommarstugor och på andra platser runt om i Sverige. Den klassiska smulpajen baserad på frukt eller bär, mjöl, havregryn, smör och socker är alltid god, men jag tycker den kan kännas lite trist. De enkla ingredienserna gör att jag måste förlita sig på att frukten eller bärens smakintensitet är stark nog för att ge desserten karaktär.  Därför brukar jag säkra upp resultatet genom att blanda ner något extra i smulet.
Igår bjöd jag mina middagsgäster på minismulpajer, där jag blandade ner rostade pekannötter och vitchoklad i smulet.  Till dem serverade jag färska jordgubbar och vaniljvisp.

Pekannöten är en av mina favoritnötter. Jag tycker den har en lite sötaktig smak som påminner om kola. Den är lika god i desserter som i sallader och andra maträtter. Nöten odlas främst i Nordamerika, därav stöter man på den lilla söta nöten i massor av amerikanska dessertrecept.
6 portionspajer

  • 400 g blandade bär, t ex vinbär, hallon och jordgubbar
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g osaltat rumsvarmt smör
  • 0.5 dl hackad vit choklad
  • 0.5 dl hackade rostade pekannötter
  • 1 dl socker
  • 1 msk maizena
  • 2 msk florsocker
Gör så här
 Sätt ugnen på 225 grader. Blanda havregryn, mjöl, smör, choklad, nötter och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
Fördela bären i botten på formarna och pudra över maizena och florsocker.  Täck med smuldegen och baka i ugnen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, ca 10 minuter. Servera pajerna med vaniljvisp och några färska bär.

1 kommentar:

  1. Vilken härig och inspirerande läsning! Bilderna ser så goda ut. Kram /m

    SvaraRadera