tisdag 30 juni 2015

Chokladbollar med mynta

Myntan håller på att ta över vårt trädgårdsland men det gör mig inget ont. Jag får äta hur mycket mynta jag vill och kan ta in buketter som doftar fräscht i alla rum. 
Igår gjorde jag chokladbollar och rullade några av dem i mynta. För att kompensera upp det uteblivna pärlsockrets konsistens blandade jag ner några grovt hackade kakaobönor i smeten. GOTT blev det.


Chokladbollar med mynta
100 g smör 
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk hackade kakaobönor
2 msk kallt kaffe
1 krm salt
hackad mynta
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Vispa ner övriga ingredienser. Forma bollar och rulla dem i myntan.
De utan mynta fick en skvätt cognac. 
Och servera bollarna rumstempererade för guds skull....

söndag 28 juni 2015

Restlunch

En sallad av rester till lunch. Kycklinglår, dijon, citron, dill, gurka, färskpotatis

Kallt,fräscht och lagom mättande en varm dag som denna. 
@lillakrakansskafferi

fredag 26 juni 2015

Gräddmarinerad huvudsallad

Sommarens godaste grilltillbehör! 
Blanda 1 dl vispgrädde med saften från 1/2 citron, 1/2 msk socker, salt och peppar. Vänd ett delat, sköljt salladshuvud i såsen och ät till tex grillade kycklinglår och kokt färskpotatis.  
Jag såg salladen på en bild i en av Tina Nordström kokböcker i vintras och anade direkt att jag skulle älska det.. and so I did....
Instagram: @lillakrakansskafferi



torsdag 25 juni 2015

Tandooriburgare


Även om den indiska matens naturliga miljö är ett hett klimat känns det (över lag) som vintermat för mig... MEN i början av veckan gjorde jag tardoorikyckling på ett somrigt vis. Jag blandade tandoorikrydda med kyckligfärs och grillade som burgare. Bakade lagom stora vitlöksnaan. Serverade vitlöksyoghurt, koriander och inlagd rödlök. och så rostad morot med senapsfrö till det. 
Gott!
Rosta morötterna i lite olja,svarta senapsfrön och salt. rosta 20min 250 grader. 

Snåla inte med koriandern! Finns att köpa  buntvis till ett förmånligt pris hos många grönsakshandlare.

måndag 1 december 2014

Morotsallad

Hittade en blid från i somras när de svenska morötterna förfarande var späda, vinbären var blodröda på buskarna och en svingod buffelost från ängsholmens gårdsmejeri låg i kylskåpet.

Här är en vintervariant

4 stora morötter
0,5 dl torkade tranbär
ost av valfritt slag

1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
1 dl rapsolja
1 tsk fänkålsfrö
Gör så här: rosta fänkålsfrön i en tor stekpanna
Skiva morötterna tunt. Blanda ihop dijon, vinäger, honung och fänkålsfrö. Vispa ner oljan droppvis. Blanda morötterna med dressingen och tranbären. Hyvla över god ost.

onsdag 12 november 2014

Kokt vitkål


Dela ett vitkålshuvud, gärna färskt om det är på sommaren, i fyra delar. Koka det mjukt och servera med smör, citron, kapris och krossat fänkålsfrö.