fredag 24 augusti 2012

Kycklingbiff med avokado och mynta


Jag gillar verkligen när butikerna sänker priserna på varor med kort hållbarhetsdatum.  Alla tjänar på det, vi konsumeter, butiksägarna och framför allt minskar vi den miljöpåfrestande överkonsumtionen. Jag hjälper gärna till att minska mängden mat som produceras HELT i onödan. Dessutom kan det göra att man köper varor man aldrig funderat på att köpa tidigare.
Igår hittade jag ett paket kycklingfärs till nedsatt pris i affären. Den fick följa med hem och på kvällen blev det till några saftiga kycklingbiffar.  Till biffarna stekte jag avokadoklyftor, hackade ihop en sallad och mortlade en bunt mynta. Sedan serverade jag det hela med heta nachochips. Den mjuka stekta avokadon är vansinnigt god att skeda i sig med hjälp av de hårda chipsen.

Servera med lite extra lime

Kycklingbiffar med stekt avokado och mynta 4 port

  • 500 g kyckingfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 peppar
  • saften från i lime
  • olja att steka i

Gör så här: Blanda ingredienserna väl. Forma till 4 biffar. Stek på hög värme i en panna. Vänd dem när de fått en brun yta och sänk värmen. Låt steka på svag värme tills innertemperaturen passerat 70 grader, 5-10 min.

  • 1 gul paprika
  • 2 tomater¨
  • 1 gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 dl mynta
  • 1 lime (finrivet skal och saft)
  • 1 nypa socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek

Gör så här: Kärna ur paprika, tomater och gurka. Finhacka grönsakerna och blanda dem med mynta, limeskal och saft, salt, socker och sambal oelek.


  • 4 avokado
  • olja att steka i

Gör så här: Klyfta avokadon. Hetta upp olja i en panna. Stek avokadon på hög värme till de fått fin färg.


  • 1 dl hacka mynta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rostade sesamfrön.
  • 1 krm salt
  • 3 msk olja

Gör så här: Lägg ingredienserna i en mortel. Rör runt tills det fått en salsaliknande konsistens.

Redo att grävas ur med nachochips

onsdag 22 augusti 2012

Flarnbakelser med smultron


Sommaren är inte slut än och så inte heller smultronen på backen. Igår plockade jag några av släntens solmogna bär och lät dem pryda ett par härliga havreflarn.  För att göra flarnen till en fullständig dessert vispade jag ihop grädde, mascarpone och krossad vit choklad som jag klickade på däremellan. Havreflarnen är otroligt enkla att baka och min personliga favoritkaka.
Jag blir lika förvånad varje år att de små smultronplantorna ger frukt hela sommaren ut, från maj till slutet av augusti. Och av någon anledning mest förvånad över att de är som godast nu i sensommartid. De är otroligt smakrika och jag kan känna doften på meters avstånd. Hittar ni inga smultron så går det såklart bra att byta ut dem till andra bär eller frukter.

Flarnbakelser med smultron 10 st

  • 10 st havreflarn
  • 1 burk mascarpone (ca 225 g)
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl grädde
  • 1 nektarin
  • Citronmeliss och vaniljsocker till garnering
Gör så här: Vispa grädden. Blanda marscarponeosten med den vita chokladen. Vänd försiktigt ner grädden i ost- och chokladröran. Hacka nektarinen i små bitar. Lägg ut havreflarnen på ett fat och fördela mascarponekrämen över kakorna. Toppa med smultron och nektarinbitar. Garnera med citronmeliss och vaniljsocker.

Recept på havreflarn hittar ni och ni klickar HÄR

Med lite framförhållning kan man smälta hälften av chokladen och blanda den med grädden dagen innan. Sedan  vispas chokladgrädden likt den naturella grädden i receptet.

Nektarinerna är underbara nu!

tisdag 21 augusti 2012

Filodegsknyten med spenat och getost



Igår när det var dags för lunch lindade jag in lite spenat, getost och valnötter i filodeg till. Just sådana knyten som jag och mina väninnor köpte på vår Palmavistelse i somras. Vi hade strosat runt i de små butikerna en stund och slogs helt plötsligt av tokhunger. Eftersom vårt bokade bord inte skulle vara färdigt inom den närmaste timmen var vi tvungna att köpa en lite förrätt. En godare aptitretare hade vi inte kunnat önska oss!

Filodeg består av lövtunna degark och har sitt ursprung på balkan och i mellanöstern. Degen blandas av vatten, mjöl och lite olja som kavlads tunn i stora valsar. Filodegen kan användas både till salta och söta, varma och kalla kreationer och ger rätten ett härligt krisp.  Jag har aldrig försökt mig på att göra egen filodeg. Den säljs på rulle i de flesta butiker, både färsk och fryst.


filodegsknyten med spenat och getost 8 st
  • 16 filodegsark
  • 500 g bladspenat fryst eller stekt färsk
  • 400 g getost
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk flytande honung
  • Salt
  • Smör till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.  Sära försiktigt på filodegsarken. Pensla ett ark med smält smör och lägg ett andra ark ovanpå. Pensla kanterna med smör. Lägg en klump spenat på arket, toppa med ost och valnötter. Ringla över lite honung och strö över salt. Vil ihop degen(det finns demonstrerande filmer på nätet). Penala knytet med smör och grädda ca 15 min.

Vi åt den med handen i papper för samma "streetfood"- känsla


krispigt på ytan och krämigt inuti

söndag 19 augusti 2012

BBQ- korv


När jag var liten och mamma var borta var det inte helt ovanligt att det blev sk. ”korvmeny” till middag. Då förvandlade vår pappa kökets bardisk till ett litet korvstånd till allas stora förtjusning.  Jag och mina bröder stod på ena sidan disken som kunder och pappa på den andra sidan iklädd rollen som korvgubbe. Vi fick önska vad vi ville ha på korven och hur många och sedan vad vi ville ha att dricka (vi hade nämligen en 70-tals- läskmaskin som plockades fram när det var dags för ”korvmeny”). När vi var riktigt små var tillbehörs utbudet begränsat till senap ketchup, bostongurka och rostad lök och korven var av hot dog typ. Med åren utvidgades utensilierna till räksallad, gurkmajonnäs, kål,  chilisås mm och ”hot dogsen” ersatten med andra kryddiga korvar av olika slag. Jag tycker inte han ska snåla med ”toppingen” på korven. Ös på och ät med kniv och gaffel om det blir för mycket.  Igår la jag ost i bröden och gav det en stöt på grillen innan korvarna hamnade däri. Sedan toppade jag med stekta champinjoner, bacon, bbq-sås och rostad lök på det.  

Supergott med hembakade bröd!
BBQ-korv 4 port

  • 4 korvar
  • 4 stora korvbröd eller baguetter
  • ca 100 g riven ost
  • ca 10 stekta champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • ca 1 dl bbq-sås
  • ca 1 dl rostad lök

Gör så här: Fördela osten i bröden. Grilla korven på galler över varm glöd. Lägg på bröden de sista minutrara. Stek bacon i en torr panna. Lägg korven i brödet toppa med bacon, bbq-sås, champinjoner och rostad lök.
Jag föredrar en söt, tjock och klibbig bbq- sås


fredag 17 augusti 2012

Melonsallad med mynta och lime


Till skillnad från vattenmelon vinner honungesmelon verkligen på ”ligga till sig” ordentligt innan den äts. Jag hade haft den här melonen hemma i mitt kök i över en månad innan jag skar upp det hårda skalet. Då var köttet härligt sött och fortfarande spänstigt.  Jag marinerade jag de skurna bitarna i mynta, skal och saften från en lime.  Det blev en riktigt fräsch liten sommardessert tillsammans med en klick yoghurt.

Melonsallad med mynta och lime 4 port
  • 1 honungsmelon
  • 2 lime
  • 1 dl hacka mynta
  • Ev 1 msk råsocker
  • 2 dl turkisk yoghurt

Gör så här: Skär melonen i grova bitar. Tvätta limefrukterna och riv skalet fint. Blanda melon, limejuice, limeskal och mynta i en bunke. Smaka ev av med socker. Servera med yoghurt.

Blanda i lite rom i marinaden för lite mojito-känsla

Anpassa sockermängden efter melonens naturliga sötma

All frukt blir godare från en gaffel, tycker jag.

onsdag 15 augusti 2012

Lammlägg och vinbärsbakade morötter


Igår var det dags att börja ta rätt på min pappas alla röda vinbär. Förra året kokade jag rövinbärssirap som jag tyckte blev vansinnigt god. Några liter av årets bär skulle därför gå till sirap, inget snack om saken.  
 Fjolårets sirap använde jag bara i dessert och frukostsammanshang men igår hamnade den inledningsvis i middagsmaten.  Jag ringlade den över ett gäng rostade morötter och gav de några minuter i ugnen med rosmarin och pumpakärnor. Till det hade jag kokat lammlägg som jag gav en liten yta på grillen, och så en klick vitlöksyoghurt till det.  Herre min skapare så gott det blev!
Jag kokar mina lägg i en gryta i ugnen. Då kan jag ha de inne i flera timmar utan att behöva tänka på dem. De (liksom alla andra långkok jag gör) kan aldrig vara inne för länge, så stoppa in grytan i ugnen innan ni går till jobbet eller kryper till kojs. 
Efter ugnskokningen penslar jag dem med lite kryddmarinad och lägger dem på grillen eller i ugnen tills de fått färg. I vanliga fall drar mina marinader åt de söta hållet men den här gången fick den bli helsalt med tanke på de söta morötterna.

lammlägg med vinbärsbakade morötter 4 port
  • 4 lammlägg
  • 1 msk salt
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl soja
  • 2 msk tomatpure
  • salt
  • peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk mald rosmarin
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg läggen i en stor gryta och täck dem med vatten. Häll i salt och peppar. Lägg på locket och låt baka ca 4 timmar eller mer. Balnda ihop ingredienserna till marinaden. Plocka upp läggen från vattnet och låt dem torka.pensla dem med marinad och låt dem få färg på grillen. 
  • 1 kg morötter
  • 1/2 dl olja
  • 1 msk rosmarin
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl Rödvinbärssirap
  • några klasar röda vinbär
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa morötterna. Lägg dem i en ugnsfast form. häll över olja, salt peppar och rosmarin. Baka i ugnen ca 20 min. Rosta pumpakärnorna i en torr panna med salt. Häll sirapen, vinbären och kärnorna över morötterna. Baka i ugnen ca 10 min.

2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Gör så här: Pressa vitlöken i yoghurten och blanda om. Smaka av med salt och peppar.



Några hela vinbär fick åka med de sista minuterna

Pumpakärnornas smak förändras markant när de rostas, så hoppa inte över rostningen!

I morse ringlade jag sirapen över lite turkisk yoghurt 

En klick vitlöksyoghurt gör det lite extra gott

tisdag 14 augusti 2012

Kantarellpasta med kalvfrikadeller


Ja, jag vet att alla tjatar om vilket OTROLIGT ”svampår” det är i år…. meen jag tjatar lite till. Det finns kantareller överallt! Jag fullkomligt frossar i dem. Igår blandade jag ner de delikata svamparna i en frikadellpasta .
Frikadeller kan verka blekt och ointressant för den oinvigde. Stekytan på vanliga köttbullar har helt klart sin charm, men så har även de kokta frikadellerna. De får en helt annan konsistens, en porös och fin sådan, de smälter i munnen. De blir mycket saftiga och suger åt sig ordentligt med smak av såsen och buljongen de kokar i. Välj därför en fond/buljong du vet att du gillar för bästa resultat. 


Kantarellpasta med kalvfrikadeller 4 port

  • 400 g kalvfärs
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • Salt och peppar
  • ev citronjuice från 1/2 citron


1/2 dl kalvfond och vatten att koka i

Gör så här: Blanda ingredienserna i en bunke. Rulla smeten till små bollar med våta händer. Koka upp vatten och fond i en stor kastrull. Lägg ner bollarna. Efter någon minut kommer de att flyta upp till ytan.  Låt de koka ytterligare 5 min. 


  • 400 g parpardelle pasta
  • 1 liter kantareller
  • 1-2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl vitt vin
  • 100 g stark ost tex västerbotten ost
  • 1 msk sötstark senap
  • gräslök och persilja

Gör så här: koka pastan. Stek kantarellerna.  Blanda den kokta pastan med kantareller, creme fraiche, vitt vin (de värms upp av pastan) ost, örter och frikadeller. Servera.

Om ni trots allt vill ha stekta köttbullar, finns mitt favoritrecept på kalfärsbullar HÄR