onsdag 15 augusti 2012

Lammlägg och vinbärsbakade morötter


Igår var det dags att börja ta rätt på min pappas alla röda vinbär. Förra året kokade jag rövinbärssirap som jag tyckte blev vansinnigt god. Några liter av årets bär skulle därför gå till sirap, inget snack om saken.  
 Fjolårets sirap använde jag bara i dessert och frukostsammanshang men igår hamnade den inledningsvis i middagsmaten.  Jag ringlade den över ett gäng rostade morötter och gav de några minuter i ugnen med rosmarin och pumpakärnor. Till det hade jag kokat lammlägg som jag gav en liten yta på grillen, och så en klick vitlöksyoghurt till det.  Herre min skapare så gott det blev!
Jag kokar mina lägg i en gryta i ugnen. Då kan jag ha de inne i flera timmar utan att behöva tänka på dem. De (liksom alla andra långkok jag gör) kan aldrig vara inne för länge, så stoppa in grytan i ugnen innan ni går till jobbet eller kryper till kojs. 
Efter ugnskokningen penslar jag dem med lite kryddmarinad och lägger dem på grillen eller i ugnen tills de fått färg. I vanliga fall drar mina marinader åt de söta hållet men den här gången fick den bli helsalt med tanke på de söta morötterna.

lammlägg med vinbärsbakade morötter 4 port
  • 4 lammlägg
  • 1 msk salt
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl soja
  • 2 msk tomatpure
  • salt
  • peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk mald rosmarin
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg läggen i en stor gryta och täck dem med vatten. Häll i salt och peppar. Lägg på locket och låt baka ca 4 timmar eller mer. Balnda ihop ingredienserna till marinaden. Plocka upp läggen från vattnet och låt dem torka.pensla dem med marinad och låt dem få färg på grillen. 
  • 1 kg morötter
  • 1/2 dl olja
  • 1 msk rosmarin
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl Rödvinbärssirap
  • några klasar röda vinbär
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa morötterna. Lägg dem i en ugnsfast form. häll över olja, salt peppar och rosmarin. Baka i ugnen ca 20 min. Rosta pumpakärnorna i en torr panna med salt. Häll sirapen, vinbären och kärnorna över morötterna. Baka i ugnen ca 10 min.

2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Gör så här: Pressa vitlöken i yoghurten och blanda om. Smaka av med salt och peppar.



Några hela vinbär fick åka med de sista minuterna

Pumpakärnornas smak förändras markant när de rostas, så hoppa inte över rostningen!

I morse ringlade jag sirapen över lite turkisk yoghurt 

En klick vitlöksyoghurt gör det lite extra gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar