måndag 11 juni 2012

Kålrots-frites med griljerade kycklinglår

 Förra hösten besökte jag en mässa som gästades av Ottsjökocken. För er som inte hört talas om denna herre kan jag tala om att han är en mycket originell man. Samtidigt som har lagar sin mat flyger historierna ut ur hans mun likt ett kapitel ur hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag lyckades inte snappa upp särskilt mycket av själva matlagningen i floden av imitationer, yviga rörelser och sång men en sak minns jag. I en av alla historier berättade han att han försökt smyga i sina tonårssöner grönsaker för ett antal år sedan -där dyker dessa kolrots- frites upp. Han förklarade hur han kamouflerat rotfrukterna i pomme-friteskläder. Försöker blev succé och ynglingarna åt stavarna med god aptit, kanske lite väl god aptit.... 
 Hur som helst så kom jag att tänka på igår när jag hittade en kålrot i min grönsakslåda. Jag friterade stavarna men det går lika bra att steka dem i panna eller rosta dem i ugn efter kokningen. Glöm inte att kålroten är sötare än potatis och mår därför bra av lite extra salt.  
Lite rhode island är aldrig fel


Kålrots- frites 4 port
  • 2 (förhållandevis) små kålrötter
  • olja att fritera i
  • salt
Gör så här: Skala kålrötterna. Skär dem i jämnstora stavar. Koka dem ca 10 min eller till de blivit genomkokta. Häll av vattnet och torka dem i en handduk. Hetta upp olja i en kastrull. Fritera några stavar i taget. Ta upp dem när de fått fin färg. Salta och låt dem rinna av på papper. 


Griljerade kycklinglår
  • 4 stora kycklinglår
  • 1+1 dl bbq sås
  • 1 dl ströbröd
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Marinera kycklingen i hälften av bbq- såsen.Lägg låren på en plåt och tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut ugen och pensla låren med resten av bbq-såsen och  och strö över ströbrödet. Griljera i ugnen ca 10 min.


Rhode island
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk chilisås
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk rödvinsvinäger eller citron
Gör så här: blanda samman alltsammans.
  


Jag tycker att det hör till att äta friterad mat ut papperstrut


Servera med en klick bostongurka också om ni har en burk där hemma

söndag 10 juni 2012

Brännvinsost/potkäs

 Förra lördagen, på min brors bröllop, serverades det brännvinsost eller potkäs till brödet.  Jag tycker att det är en fenomenal ”ostform” till förrättsbröd eftersom man kan bre det på mackan och hyvlingsmomentet försvinner. Dessutom får jag smaksätta den precis som jag vill!


Ordet potkäs härstammar från det tyska språket och betyder krukost. Krukost eftersom det helt enkelt är en ost som blandas ihop och förvaras i en kruka.  Blandningen baserades i begynnelsen på överblivna ostkanter som revs ner och blandades med smör eller mjölk. Sedan spetsades röran med lite starksprit för att förlänga hållbarheten. Min mormor brukade ha en liten kruka med potkäs i sin kyl, ett perfekt vis att ta vara på ostkanter. 
Eftersom jag skulle blanda en rätt rejäl sats krukost till föregående helgs festligheter fanns det inte ostskalkar så det räckte. Det fick rivas ner nyinköpt ost. Jag blandade den finrivna starka osten med Philadelphia, lite gin och peppar. Aj, så gott det blev.  
Till vår stora glädje blev det några burkar över som vi mumsat på i en vecka nu. 
Brännvinsost/potkäs
  • 200 g stark prästost
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2 msk mjölk
  • 4 cl gin
  • 1 krm peppar

Gör så här: finriv prästosten. Blanda med övriga ingredienser

Den smakrika röran smakar ljuvligt på lite söta russin-, tranbär-, eller fikonbröd.

Som smör och ost i ett

Forsa bageriets fantastiska tranbärsbröd

torsdag 7 juni 2012

Broccolispagetti med vårlök



Jag har haft ett konstigt sug efter broccoli de senaste dagarna. Idag rådde jag bot på det lilla begäret och lagade broccolipasta till lunch. Broccolin är en kålväxt som är nära besläktad med blomkålen. Den består av massvis med blomknoppar och skördas strax innan blommorna slår ut. Ibland skimrar broccolin violett i butiken. Det är ett tecken på att den skördats i sista sekund och knopparna är på väg att öppna sig.
Förutom broccoli blandade jag ner lite fänkål, vårlök, cocktail kapris och citronskal. Och så lite frön och olja på det. Fräscht enkel och gott.

 Broccolispagetti med vårlök 4 port
  • 300-400 g spaghetti
  • 1-2 buketter färsk broccoli
  • ½ Fänkål
  • 1 dl cocktail kapris
  • 1 knippe salladslök
  • Skalet från i citron
  • ½ dl rostade solrosfrön
  • Oliv-, eller rapsolja

Gör så här: Halvera lökarna och bryn dem i en het panna. Sänk värmen och låt de bli genommjuka. Strimla fänkålen fint och låt den ligga med i stekpannan. Koka pastan. Dela broccolin i mindre bitar och lägg ner dem i pasta kastrullen när 2 min av pastans koktid återstår. Tvätta och finriv skalet av en citron. Blanda den nykokta pastan och broccolin med fänkål, lök, kapris, citronsskal, solroskärnor och ringla över en god olja och ev lite citronjuice. Smaka av med salt och peppar och servera!


Till pasta vill jag ha broccolin i små bitar


häll på lite citron eller tryffelolja om ni gillar det!

Var noga med att löken blir genomstekt

tisdag 5 juni 2012

Potatissallad med ramslök och fetaost


Idag kommer ännu ett recept med ramslök. Den här gången fick den smaksätta en potatissallad med fetaost och vårprimörer.  Fetasost och ramslök är en fantastiskt god kombination. Han man inte tillgång till ramslök så går det bra att byta ut den till en blandning av gräslök och vitlök.
Det är bara potatisen jag låter bli genomkokt i den här salladen. Ja vill att morötterna ska vara knapriga och i grov bitar precis som rädisorna. Den krämiga, gröna potatissalladen är supergod på en buffé, till kallskuret eller till grillad lax. Än en gång slår vi ihop potatisen, grönsakerna och såsen i en och samma bunke, smutt.

Vårens vackra färger


Potatissallad med ramslök och fetaost 4 port
  • 500 g potatis
  • 2 gula morötter
  • 1 knippe rädisor
  • 100 g sockerärtor


Dressing
  • I dl ramslök ( eller 2/3 dl gräslök och en vitlöksklyfta)
  • ½ dl rostade solroskärnor
  • 1 dl olivolja
  • 1 nypa socker
  • 150 g fetaost
  • Salt och peppar
  • Ev. 1/2 dl crème fraiche eller gräddfil

Gör så här: Koka potatisen och låt den svalna. Skala och skär morötterna i bitar. Dela rädisorna i kvartar och strimla sockerärterna.  Mixa ramslök(eller motsvarande), solroskärnor, olivolja och socker. Mosa ner fetaosten i röran och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Om krämen är för skarp- blanda ner lite crème fraiche( om du vill ha det lent och runt) eller gräddfil(om du vill tillföra lite syra). Dela potatisarna i bitar. Blanda alltsammans i en bunke och servera. 

Ramslöök


med hjälp av små portionsmuggar så slipper jag halvfulla  tråkiga skålar på buffébordet 



måndag 4 juni 2012

Marsipanmustascher


 I lördags gifte sig min ståtlige storebror Nils med sin fina lilla Maria. Som syster och ”måltidskreatör”(som min examen så fint heter) fick jag den stora äran att ansvara för vilken mat som skulle serveras. Givetvis efter brudparets önskemål. Redan i det tidiga planeringsstadiet var paret fast beslutna om att de, utöver bröllopstårtan, även ville ha några små sötsaker på kaffebordet.  Ett av mina förslag var att de skulle servera mustascher i marsipan. Jag tyckte att det var skojigt och så gjorde även de unga tu. Men eftersom bruden är allergisk mot mandel kändes det inte helt rätt att servera ”gift” på hennes bröllop. Det får bli en annan gång. 
Det slutade med att jag rullade 300 cakepops av olika slag istället.
Här kommer i alla fall receptet på de ätbara maskeradmustascherna.


marsipanmustascher
  • marsipan 
  • choklad

Gör så här: Rulla marsipanen till remsor och forma dem till mustascher. lägg dem på en bricka med bakplåtspapper och stick en pinne i ena sidan. Stoppa brickan i frysen. När mustascherna fryst- smält chokladen över vattenbad. Doppa mustascherna i chokladen och ställ pinnarna svalt i ett glas. 
Det, på den tiden, trolovade paret
Det går lika bra med mandelmassa !

Både gott och roligt

söndag 3 juni 2012

Lakritsskum


Den lakrits vi kallar sötlakrits utvinns ur lakritsroten. Det är en söt massa som skrapas ur rotens inre mitt. Saltlakrits däremot får sin lakritston från det artificiella smakämnet salmiak.
Jag brukar göra det enkelt för mig och blanda ner hockypulver när jag ska smaksätta något med lakrits. Så även i dessa gräddbullar. De fluffiga sötsakerna är mycket enklare än vad man kan tro att göra hemma. Det ända du behöver är en bra termometer och en köksassistent med visp.
Den här gången hade jag chokladkex som botten men det går såklart bra med valfri favoritkaka, eller mandelmassa. HÄR Är ett tidigare recept på naturella gräddbullar.

Lakritsskum 15 st

  • 15 kex
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 1/2 dosa hockypulver
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk smaklös olja (tex raps)
Gör så här:Koka vatten och socker till 124 grader. Vispa äggvitorna lätt tills det blir vitt och lite bubbligt. Öka hastigheten och tillsätt sockerlagen i en stråle. Vispa på medelhastighet till marängmassan är rumstempererad och fast(Det tr ganska lång tid). Blanda ner hockypulvret. Lägg marängsmeten i en sprits/plastpåse och spritsa toppar på mandelmassabottnarna. Mält chokladen i en bunke över vattenbad, vispa ner oljan i cholkaden. Häll chokladen över skumtopparna med en sked. Ställ kallt tills chokladen stelnat. 

Bullarna går bra att frysa
topparna innan de hoppar ner i chokladen

torsdag 31 maj 2012

Dragoncoleslaw med äpple


Åsikterna om hur en riktig cloeslaw ska tillagas skiljer sig vitt och brett i min umgängeskrets. Vissa vill att den ska vara krämig och tjock, andra tycker att den ska vara mer som en syrlig råkostsallad med lite majonnäs. Själv gillar jag när den är krämig men inte flytande. Speciellt till grillat kött.  Förutom att det smakar fantastiskt gott så är det en praktisk sallad i grilltider efter som den kan ta plats som både sallad och sås.  Vi slipper bära ut fler skålar än nödvändigt till uteplatsen när jag smäller ihop tillbehören.  
Även om jag älskar mitt standardrecept på coleslaw så känner jag för lite variation ibland. I gårdagens sallad blandade jag ner lite dragon. Det blev som en blandning av ”pizza-bea” och pizzasallad, perfekt! smakade ljuvligt till det grillade köttet.

Namnet på kålsalladen kommer från det hålländska ordet ”kollsa” som betyder kålsallad.  När holländarna kom till Amerika amerikaniserades stavingen namnet på salladen blev coleslaw.

Dragonslaw med äpple

  • ½ vitkålshuvud 
  • 1 syrligt äpple
  • 1 gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 1 msk torkad dragon
  • 1 dl gräddfil
  • 2 dl majonnäs
  • Salt och peppar.
Gör så här:
Strimla vitkålen och koka den i saltat vatten ca 30 sek. Skölj med kallt vatten. Hacka lök och äpple fint. Blanda samtliga ingredienser. Låt stå i kyl minst 1 timme.



Cloeslaw mår bara bra av att stå i kylen några dagar så gör ett rejält lass!