tisdag 14 augusti 2012

Kantarellpasta med kalvfrikadeller


Ja, jag vet att alla tjatar om vilket OTROLIGT ”svampår” det är i år…. meen jag tjatar lite till. Det finns kantareller överallt! Jag fullkomligt frossar i dem. Igår blandade jag ner de delikata svamparna i en frikadellpasta .
Frikadeller kan verka blekt och ointressant för den oinvigde. Stekytan på vanliga köttbullar har helt klart sin charm, men så har även de kokta frikadellerna. De får en helt annan konsistens, en porös och fin sådan, de smälter i munnen. De blir mycket saftiga och suger åt sig ordentligt med smak av såsen och buljongen de kokar i. Välj därför en fond/buljong du vet att du gillar för bästa resultat. 


Kantarellpasta med kalvfrikadeller 4 port

  • 400 g kalvfärs
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • Salt och peppar
  • ev citronjuice från 1/2 citron


1/2 dl kalvfond och vatten att koka i

Gör så här: Blanda ingredienserna i en bunke. Rulla smeten till små bollar med våta händer. Koka upp vatten och fond i en stor kastrull. Lägg ner bollarna. Efter någon minut kommer de att flyta upp till ytan.  Låt de koka ytterligare 5 min. 


  • 400 g parpardelle pasta
  • 1 liter kantareller
  • 1-2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl vitt vin
  • 100 g stark ost tex västerbotten ost
  • 1 msk sötstark senap
  • gräslök och persilja

Gör så här: koka pastan. Stek kantarellerna.  Blanda den kokta pastan med kantareller, creme fraiche, vitt vin (de värms upp av pastan) ost, örter och frikadeller. Servera.

Om ni trots allt vill ha stekta köttbullar, finns mitt favoritrecept på kalfärsbullar HÄR


2 kommentarer:

  1. Ja, imorgon ska jag till skogen och plocka kantareller om jag har tur. Den här pastan ser väldigt smaskigt ut

    SvaraRadera