Hallon tillhör släktet stenfrukter och har odlats i Sverige sedan 1300- talet. Det röda hallonet är det vanligaste med det finns även gula och blå. De röda och gula har nästan samma smak och går bra att ersätta med varandra. De blå tillhör en annan art och bör inte blandas ihop med de övriga.
Igår bakade jag bullar av trädgårgdens hallon. Jag bakade in några färska hallon och en klick med tjock vaniljkräm i en kardeummasmakande vetedeg.
Jag väntar oftast med att pensla mina bullar och rullar dem i sockret tills strax före servering. Om jag sockerrullar de bullar som ska frysas eller sparas smälter sockret och det blir en kladdig yta och sötman försvinner. Därför gör jag alltså oftast detta i takt med åtgången (som förvisso oftast är en ganska snabb takt).
Jag väntar oftast med att pensla mina bullar och rullar dem i sockret tills strax före servering. Om jag sockerrullar de bullar som ska frysas eller sparas smälter sockret och det blir en kladdig yta och sötman försvinner. Därför gör jag alltså oftast detta i takt med åtgången (som förvisso oftast är en ganska snabb takt).
Omöjliga att äta utan att sicka sig runt munnen |
Hallon- och vaniljbullar 12 st
- 25g jäst
- 2 dl mjölk
- 75 g extrasaltat smör
- 1 ägg
- 3 msk strösocker
- 8 dl vetemjöl
- 4 mortlade kardemumma kapslar
- smör till pensling
- strösocker till toppning
- 2 dl vaniljkräm
- 2 dl hallon
Gör så här:
Blanda ut jästen i mjölken. Blanda smör, ägg, kardemumma och socker till en jämn smet. Rör ner mjölken i smörblandningen och rör till en jämn smet. Tillsätt mjöl tills degen fått en smidig konsistens(ca 7 dl). Knåda degen väl, ca 10 min. Låt jäsa 1 timme. Kavla ut degen, ca i cm tjock, och stansa ut runda kakor (9cm). Lägg en dryg matsked vaniljkräm och några hallon på varje rundel och nyp ihop dem. Placera ut dem på en plåt med vecken nedåt. Låt jäsa 30-45 min. Grädda i ugnen 250 grader i 10 minuter.
Ta ut ur ugnen, pensla med smält smör och rulla dem i strösocker.
Ser smaskiga ut! Med den formen blir de ju lite som munkar! Mums!
SvaraRadera