fredag 26 augusti 2011

Delizie alla Romagnola

Delizie är en italiensk maträtt tillagad av färsk pasta. Italienarna rullar in olika fyllnigar i färska pastaplattor, skär upp dem i bitar och gratinerar med sås i ugnen. Delizie alla Romagnola är Roms egna variant av rätten. Rommarna fyller pastan skinka och zucchini och slår över en tomatsås innan de stoppar dem in i ungen.  Ordet Delizie betyder läckerhet på italienska och det är precis vad det är små läckerheter i en ugnsform.
Igår lagade jag Delizie till lunch. Jag lät de bakas med en blandning av bechamel- och tomatsås och gratinerade det hela med lite mozzarella.
Enkelt att förbereda och stoppa i kylen


  • 1 pkt färska lasagneplattor
  • 300 g kassler
  • 1 stor zucchini
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 100 g edamerost
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  •  4 dl tomatsås
  • 150 g mozzarella

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Skiva Zucchinin, salta och stek den i olja. Skiva kassler och ost i tunna skivor och hacka de soltorkade tomaterna. Dela lasagneplattan i fem delar.
 Lägg ut en lasagneplatta på arbetsytan. Låt de andra ligga i en fuktig handuk under tiden så de inte torkar. Täck plattans kortände med 1/5 av kasslern, ost, zucchinin och de soltorkade tomaterna. Rulla ihop plattan med fyllningen till en rulle och lägg den i den fuktiga handduken.  Upprepa till ingredienserna är slut.
 Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet, vispa till en klumpfri smet. Häll sedan långsamt ner mjölken under omrörning.
Smörj en ugnsfast form med matfett. Ta fram pastarullarna. Dela varje rulle i fyra delar. Ställ rullarna med snittsidan uppåt i formen. Häll över den vita såsen och de passerade tomaterna. Bryt osten i bitar och fördela den över rullarna. Stoppa in formen i ugnen och låt stubbarna bakas i ca 20 min. 

3 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder. Det ser jättegott ut. Synd man inte äter pasta ;)

    SvaraRadera
  2. Det ser fantastiskt ut! Jag ska provlaga redan imorgon!Din blogg är urfin! Marie

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket! Då får ta dubbelt så mycket zucchini istället!

    SvaraRadera