Förr användes citronmelissen såsom många andra örter som en medicinalväxt. Den ansågs vara stärkande för
hjärtat och kallades därför även för hjärtefröjd. Jag tycker mycket om citronmeliss och använder gärna örten i allt från desserter till te till att smaksätta sallader med.
Idag lagade jag en matvetesallad till lunch som jag smaksatte med mängder av citronmeliss och åt tillsammans med sockerstekt lax. Till det rörde jag ihop en pepparrotskräm.
Citronmelissallad 4pers
- 2 dl matvete
- 2 msk grovkornig senap
- 2 msk rapsolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 knippe rädisor
- 2 vårlökar
- 4 dl citronmeliss
Gör så här: Koka matvete enligt instruktionerna på förpakningen. Vispa ioh olja, senap, vinäger salt peppar. Skiva rädisor och lök. Blanda samman alla ingredienserna medan matvetet är varmt, servera.
Sockerstekt lax
- 4 laxbitar
- 2 tsk socker
- Salt peppar
- Olja till stekning
Gör så här: Strö över socker, salt och peppar över laven. Stek laxen i en het panna.
Pepparrotskräm
- 2 dl gräddfil
- 2 msk nyriven pepparrot
- Salt
Gör så här: Blanda allt i en skål
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar