söndag 19 juni 2011

Skåprensbröd


När jag baka grova bröd utgår jag alltid från ett och samma recept, men det varierar vilka hela korn och frön jag blandar i. Om jag bara följer de övriga proportionerna kan jag blanda ner vad än jag har lust till eller har hemma i skafferiet
Helst ska frö- och kornblandningen svälla över natten. Ibland är jag dock lite ivrig och vill baka samma dag, då kokar jag frön och korn som en gröt och låter den svalna innan jag blandar den med övriga ingredienser.
Det är ett perfekt bröd att baka när man vill rensa ur skafferiet. Jag brukar blanda ner lönnsirap för att få den där lite nötiga saken.  Det blir oftast så gott att man inte behöver något annat pålägg än ett gott extrasaltat smör.

Dag 1:

  • 250 g vatten
  • 150 g korn (råg, bovete, nakenhavre eller vad man vill)
  • 100 g frön eller nötter
  • 25 g linfrön
  • 20 g salt
500
( Ibland tillsätter jag 100 g torkad frukt, de bör läggas i vatten innan de blandas ner)

Dag 2:

  • 250 g vatten
  • 150 g mörk sirap eller lönnsirap
  • 150 g grovt rågmjöl
  • 150 g fint rågmjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 100 frön eller nötter
  • 25 g linfrö
  • 30 g färsk jäst eller 8 g torr jäst
  • hela fröblandningen från dag 1
500
Gör så här
 Mät upp deg 1 torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö- och kornblandningen. Täck över bunken med plast och låt stå till nästa dag.
 Smula ner jästen i ljummet vatten och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirap, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet frön, nötter samt deg 1 och kör hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
 Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla en brödform. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i minst 40 minuter.
 Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer cirka 1000 gram tar det ungefär 75 minuter.
 Ta ut bröden och låt de stå till sig ett dygn innan du smakar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar