På midsommarafton är det tradition att äta sill och färskpotatis. Men detta är en förhållandevis ny svensk tradition. Sillen och färskpotatisen dyker upp på de svenska midsommarborden först någon gång under 1920- talet. Innan dess sågs sill i första hand som vardagsmat och det fanns ingen anledning att äta denna vardagsmat vid ett så festligt tillfälle som midsommarafton. Färskpotatisen däremot var länge att betrakta som FÖR lyxig för de flesta. Fram till 1900-talets början ansåg gemene man att det var rent slöseri och galenskap att dra upp de små knölarna innan de växt till sig ordentligt. Potatisen skulle skördas på hösten och sedan räcka ett år framöver.
Jag äter sill året om, men det är bara till högtiderna som jag gör egna inläggningar. Inte för att jag av ren princip tycker att man absolut måste lägga in sin egen sill. Jag tycker att många av de sillar jag köper i butiken håller god kvalitet, men vissa smaksättningar går helt enkelt inte att finna färdiga i vanliga butiker. Där ibland sherrysillen.
Sherrysillen är baserad på matjessill och blir därmed enklare och går snabbare att blanda ihop då jag inte behöver koka någon lag eftersom matjessillen redan är inlagd. Det blir fantastiskt gott och den behöver bara ligga till sig över natten.
- 2 burkar matjessill
- 2 msk olivolja
- ½ dl ättika
- 2 dl tomatjuice eller passerade tomater
- 3/4 dl socker
- 4 svartpepparkorn
- 2 msk sherry
- 1 strimlad rödlök
- dill
Skär sillen i lagom bitar.
Blanda ättiksprit, olivolja, tomatjuice, socker samt sherry i en skål.
Krossa svartpepparn i en mortel eller mal i några varv svartpeppar från kvarnen och tillsätt till skålen.
Låt sherrysillen stå upp till ett dygn i kylen så blir den godast.
Jag är mycket förtjust i ditt fina skafferi! Härlig inspiration. Hoppas att du haft en fin midsommar! Kram på dig kära du / marry p
SvaraRadera