fredag 24 juni 2011

Potatissallad, ett namn tusen varianter



Att säga att man tycker om potatissallad är som att säga att man gillar mat tycker jag . Det är ett så komplext begrepp, det finns ju tusentals olika varianter. Alla har sin favorit.
Köpt potatissallad har fram till för ett par år sedan endast bestått av den tyska varianten, baserad på majonnäs och crème fraiche eller gräddfil. I hemmaköken däremot tycks den franska potatissalladen med vinäger, lök, örter och kapris länge varit en favorit.
Jag har ingen riktig "paradpotatissallad". Jag lagar olika varianter beroende på tillfälle eller vad middagen i övrigt består av.
Oftast innerhåller mina potatissallader ost av något slag och något lite knaprigt, såsom frön eller nötter. Om jag inte tänkt servera någon sallad till har jag ner lite mer grönsaker. Har jag tänkt att servera en separat sås till rätten så blandar jag en oljebaserad dressing medan jag gör en krämigare variant när jag vill kombinera potatis och sås. Den krämiga varianten tycker jag är mycket praktiskt om man ska transportera maten eller äta ute i det gröna.


Här kommer potatissalladen vi åt igår. Den innerhåller bl a macadaminanötter.
Nöten som kanske främst introducerades i Sverige genom Ben & Jerry’s glass Chocolate macadamian. Den är något mjukare i konsistensen än andra nötter och fantastiskt god. Jag blandade ner Gythyttans hjortronbalsamicosirap, den är söt och smakrik och kompletterar den salta, smulade blåmögelosten på ett fenomenalt vis.
Salladen är supergod tillsammans men varmrökt lax.



Potatissallad med ädelost och plommon 4 port

  • 800 g potatis
  • 2 stora plommon
  • ½ påse bladspenat
  • 100 g blåmögelost
  • 1 dl macadamianötter
  • 1 knippe bladpersilja
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk hjortronbalsamicosirap
  • 1 tsk Dijonsenap
  • Salt och svartpeppar
Gör så här: Koka eller ugnsrosta potatisen.  Blanda samman hacka persilja, olja vinäger honung, senap salt och peppar. Blanda salladen ingredienser i en skål och häll över salladen och blanda om.


Nu far jag ut på landet, Glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar