tisdag 17 september 2013

Haricots vertssallad med ädelostdressing


Jag upplever att vi i Sverige är så rädda att koka över våra grönsaker numer att de nästan heller äter dem råa. Receptförfattare talar om att blanchera grönsakerna hastigt, kockar uppmanar folk till att slänga ner grönsakerna i isbad(skulle aldrig få för mig att göra ett isbad hemma i mitt kök…) när de kokat dem några minuter för att absolut INTE FÅR bli överkokta.  Man ska nästan skämmas när man menar att man gillar när grönsakerna är lite lätt överkokta. Men det gör jag, inte alltid men ibland. Jag älskar när morötterna är sådär smörigt mjuka efter att de kokat med i grytan i flera timmar eller när zucchini är alldeles brunkokt i ratatouille. Jag gillar inte när de gröna bönorna är trådiga och hårda jag tar de heller lite för mycket kokta än för lite.
Så här kommer lite bilder på min haricots verts och vaxbönsallad med rivet rostat surdegsbröd, bacon och ädelostdressing.


När bönorna är färska behöver de dock inte koka särskilt länge...

Var försiktig med saltet eftersom både osten och baconet i regel är salt!
I min dressing mixar jag ädelost med nån sked gräddfil, en skvätt mjölk och några droppar honung.

söndag 15 september 2013

Hallondrink med vit rom och lime

Idag när jag gick i regnet drömde jag mig tillbaka till sommar, sol och dignande hallonbuskar... och svala sommardrinkar... Herregud vilken idyllisk sommar det har varit!
Jag blandade ihop men egna hallonsaft med vit rom, pressad lime.
Skål från en somrig Elsa



onsdag 11 september 2013

Bakade Majrovor med äpple, getost och hasselnötter


Efter några underbara, friska dagar i Strömstad är jag nu åter på min soffa med fötterna på vadagsrumsbordet. Vi har verkligen haft en magisk minisemester kantad av skaldjur, svala viner och andra godsaker. Godsaker som inte fångats på bild då kameran stannade hemma i Göteborg.... Men här kommer ett gäng bilder från dagens lunch istället. Bakade majrovor, äpplen och getost. Tillsammans med salvia, honung och rostade hasselnötter. Mmmm....  
Majrovan vår kulturväxt som odlats i norden sedan forntiden är kanske inte fullt så mättande som andra betor men mycket aptitlig!
Servera het, ljummen eller kall!


Salvian kan bytas ut till rosmarin.


Osten smälter på de heta betorna.

tisdag 27 augusti 2013

Vinbärschutney och lantpaté

När jag var Frankrike i somras blev jag påmind om hur gott det är med paté. Under min uppväxt åt vi murkelpaté med cumerlandsås titt som tätt med när jag flyttade hemifrån föll den krämiga förrätten i glömska... Nu har den alltså tagit tillbaka en plats i mitt minne och det med bravur! 
I Frankrike serverades patén oftast tillsammans med sallatsblad, vinägrett och cornichoner. Mycket gott men... som svensk vill jag ju gärna ha den där söta smaken till, så när det var dags att äta paté här hemma så passade jag på att äta den tillsammans med min rödvinbärschutney. Mmm vilken god förrätt!




onsdag 21 augusti 2013

Citronsoppa med färska bär

Än finns det massor av bär i naturen, och jag kan som vanligt inte sluta plocka.... Igår gjorde jag en "vardagsdessert" med massor av färska bär i en sötsyrlig citronsoppa, såå gott fräscht och lyxigt!  
Om ni inte har något trädgård att plocka i så ge er ut i skogen. Det kryllar av vildhallon, blåbär, lingon och björnbär!