söndag 12 augusti 2012

Enklaste saffranspannkakan



Just nu semestrar min äldsta bror hans fru på Gotland. De njuter av både det ena och andra och är inte sena att mms:a  bilder på härligheterna till mig. Igår fick jag en blid av ett fint litet porslinfat med en bit saffranspannkaka, salmbärssylt och grädde. Bredvid fatet stod en machande liten kopp med kaffe och allt det här i en solig trädgård. Kråkplågeri! Saffranspannkaka är ju bland det godaste jag vet!

Men saffranspankakan kom inte att vara inte långt borta. Jag satte av till affären för att inhandla de få ingredienser jag behöver till min supersnabba variant av den underbara kakan. Mandelmassa, en korv färdig risgrynsgröt, saffran och ägg. Sedan rörde jag ihop alltsammans och stekte i stekpannan. Snabbt går det och GOTT är det! När jag har lite framförhållning blandar jag smeten dagen innan, då blir kakan( om möjligt) ännu mer smakrik och gul.

Saffranspannkaka 
  • 1 stor "korv" risgrynsgröt (1 kg)
  • 200 g Mandelmassa
  • 4 ägg
  • ½ dl mjöl
  • 1 pkt saffran
  • Smör att steka i  


Gör så här: Riv mandelmassan. Blanda ihop alla ingredienser ( låt smeten en stund om du har tid). Hetta upp smör i en panna. Häll smeten i panna, sänk värmen efter några minuter och låt den tillagas tills smeten stelnat. Vält upp pannkakan på ett fat och för tillbaka den med den ostekta sidan nedåt. 




Servera med grädde och bär

Mandlarna blir extra goda om de rostas

torsdag 9 augusti 2012

Grillad tunnbrödsrulle med potatis och kassler

Kassler är en fläskkotlettrad som benats ur, rimmats och rökts. Namnet kassler sägs härstamma från en tysk charkuterimästare vid namn Cassler som levde och verkade i Berlin under slutet av 1800-talet.
Igår tärnade jag en bit kassler som jag blandade med färskpoatis, ost, crème fraiche och senap. Sedan rullade in blandningen i några tunnbröd och la på grillen. Brödet får en krispig yta och osten smälter och blandar dig med creme fraichen till en ljuvlig sås. De här rullarna kan man fylla med lite vad som helst, det man har i kylen. Nästan alt blir gott i en grillad tunnbrödrulle med smält ost och crème fraiche!


Grillade tunnbrödsrullar med potatis och kassler 4 st
  • 4 tunnbröd
  • 12- 20 kokta färskpotatisar
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 dl riven prästost
  • 2 msk sötstark senap
  • 400 g fintärnad kassler
  • 1/2 dl hackad gräslök

Gör så här: Dela potatisen i grova bitar och blanda den med övriga ingerdienser.
Fördela fyllningen längst ena kortändan av tunnbröden. Rulla ihop och klä in i aluminiumfolie. Lägg på grillen ca 10 min,  vänd efter halva tiden.
Öppna och kika om brödet fått en fin färg

Klä in rullarna ordentligt

Testa med papparrot istället för senap också!


tisdag 7 augusti 2012

Ängamat


När min mamma hör talas om maträtter som ängamat gör hon en snabb liten kväljningsgrimas till mig, i smyg, tätt följt av en liten blinkning och ett lurigt leende. Hon gör så min mamma, åt nästan alla rätter som påminner henne om deras barndoms måltider.  Mamma var (i total motsats till mig) ett mycket petigt barn som fick sitta kvar i ”bamba” med sin tallrik när alla andra barn var ute och lekte sedan länge. 
Därför fick vi nästan aldrig någon traditionell husmaskot när mamma stod för matlagningen. Sylta och pölsa skulle aldrig kommit innanför dörren inte heller fläskkorv eller ängamat.  Just den typen av mat som jag tycker är allra mest spännande, mat med ett stycke svensk historia. 
 När jag sa till mamma att jag skulle äta ängamat till middag idag replikerade hon mig med lätt avsmak- ängLamat. Hon, liksom många andra, trodde att det hetta änglamat när hon var liten. Saksamma kan man tro men- ICKE. Änglamat är en gammaldags dessert som består av en blandning av vispad grädde och kaksmulor medan ängamat är en redd grönsakssoppa.
A och O i en ängamatsoppa är att man har goda grönsaker, annas blir soppan lätt platt och smaklös.

Ängamat 4 port
  • 2 morötter (skalade och skurna i bitar)
  • 1/2 blomkålshuvud (skurna i buketter)
  • 2 salladslökar (strimlade)
  • 1 knippe rädisor (delade)
  • ½ kålrot (skalad och hackad)
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 äggula
  • ½ grädde
  • 1 dl hackad persilja
  • Ev senap till servering

Gör så här
Vispa ihop mjöl, mjölk och vatten i en kastrull. Låt koka upp under konstant vispning. Tillsätt morötterna, kålroten, och blomkålen. Låt koka 5 min. Tillsätt rädisor och lök. Koka ytterligare 1 min. Vispa ihop äggula och grädde. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner ägg och gräddblandningen. Strö över persiljan och servera.


Sommarsoppa med anor

Gott gott knäcke till!


söndag 5 augusti 2012

Äggakaka med taggsvamp


Äggakaka, eller äggakaga, är en given del av Skånes kulturarv. En regional rätt som avnjutits i generationer. Längre upp i landet finns liknande anrättningar men de stannar vid just liknandeKakans smet är som en äggstanning med lite vetemjöl och steks i en panna på spisen. Ingen ugn och ingen onödig väntan. Resultatet blir som en superkrämig och god tjockpankaka med stekyta på bägge sidor. Äggakakan serveras traditionellt med stekt fläsk och äppelmos eller stekta äppelskivor. När rätten tagit sig från  skåne( och deras äppellundar) upp till våra nordligare delar av landet byts äpplena ofta ut till lingonsylt.  
På traditionellt vis börjar skåningarna med att steka fläsket och tillagar sedan äggakakan i fläskets fett. 

Eftersom jag inte byte ut fläsket till taggsvamp idag så fick jag nöja mig med smör, men det var inte fy skam det heller!
Apropå taggsvamp så finns det vansinnigt mycket svamp i skogarna nu, inte minst taggsvamp. Stirra er inte blinda efter kantareller där ute bland träden, och se inte all annan skörd som ett misslyckande. Taggsvampen är en fantastiskt smakrik och mycket god stekt i sallader, pastarätter eller i grytor.


Äggakaka med taggsvamp
  • 8 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 1 1/2 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1-3 msk smör
  • 1/2-1 l taggsvamp
  • olja och smör till svampstekningen
  • 1 dl lingonsylt till servering

Gör så här: Vispa ägg, mjöl och en dl mjölk till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Smält smör och häll ner smeten. Skrapa försiktigt i botten av pannan med en stekspade så att den lösa smeten rinner ner och steks. Fortsätt tills all smet stelnat. Täck pannan med en tallrik och vänd upp kakan. Tillsätt en klick smör i pannan och fös tillbaka kakan med den ostekta sidan nedåt. Hetta upp en annan panna. Stek taggsvampen i lite olja tills allt vatten ångar bort. Tillsätt en klick smör och rör om. Servera äggakakan med svampen och lingonsylt eller äppelmos.

Snabbt gott och enkelt


Snåla inte med svampen, i frysen gör den oftast ingen nytta


I höst blir det äpplen till!

lördag 4 augusti 2012

Stekt rulltårta med rabarber och fetaost



Nu slokar de sisa små späda rabarberna i trädgårdslandet, med all rätt efter lång och trogen tjänst från tidig vår. Jag var bara tvungen att göra en sista anrättning på de röda stjälkarna innan jag kunde förklara min rabarbersäsong som avslutad. Jag kokade kompott som jag bredde i en rulltårta.
 När det gått några dagar och rulltårtan fortfarande inte tagit slut stekte jag den i smör och serverade med inkokta rabarber och lite salt fetaost.  Det var ett jäkligt smart drag kan jag meddela. Eftersom både kompotten och kakan är sockersöt är det fenomenalt gott med lite salt och krämig fetaost till!


Kompotten är god till det mesta. Den håller dock bara ca en vecka i kylen eftersom jag inte tillsätter något konserveringsmedel. 


Rulltårta med rabarberkompott och fetaost
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • Socker till rullning
  • 2 dl rabarberkompott

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta det mer i äggsmeten. Vänd ner det med en slev. Rör till sist ner mjölken. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5 min. Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp den nygräddadekakan på bakplåtspappret. Riv bort pappret (som kakan gräddats på) och bre genast på kompotten. Rulla ihop kakan från långsidan. Lägg rullen med skarven neråt och låt svalna.

rabarberkompott
  • 500 g rabarber
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 stjärnanis
  • 1/2 vaniljstång
Gör så här: Hacka rabarberna i bitar(skala dem först om de är grova). Koka upp ingredienserna. Låt koka i ca 10, tills rabarberna kokat sönder. Låt svalna. Ta bort stjärnanis och vaniljstång innan servering.

Inkokta rabarber

5 späda rabarber eller 2 grova
1 dl socker
1 vatten
1 stjärnanis
3 kardemumma kapslar
1/2 vaniljstång
Gör så här: Skiva rabarberna och lägg dem i en bunke. Koka upp de resterande ingredienserna och koka till sockret löst sig. Häll lagen över rabarberna och låt stå 1 dygn. 

Om du vill göra det enkelt för dig kan di steka en sockerkaksbit och server kompotten på sidan

onsdag 1 augusti 2012

Caprese-smörgåsar


För ett tag sedan talade jag och några väninnor om vad vi äter till middag när klockan är mycket, hungern akut och fantasin tryter.  Det vill säga mat som går fort att laga och som alltid känns god och fräsch. En rätt som kom högt upp i rankningen av mina vänner var den italienska salladen insalada caprese. Jag är beredd att hålla med, tröttnar aldrig på mozzarella, färsk basilika och tomater.  Igår gjorde jag några capreze smörgåsar. Både somrigt och snabbt.

Caprese smörgåsar 1 port
  •  1 boll mozzarella
  • 1 stor tomat
  • 1-2 dl färsk basilika
  • 1 msk rostade solrosfrön
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 1-2 skivor bröd
  • Salt

Gör så här: mixa det mesta av basilikan med solrosfrön, olja vitlök, svartpeppar och lite salt( eller mosa i en mortel. Bryt mozzarellan och skär tomaten i bitar. Blanda tomat, ost och dressing i en skål. Häll blandningen över brödskivorna. Servera med färsk basilika och balsamvinäger.

Basilikaoljan håller sig i kylen minst en vecka.


Snåla inte med basilikan

tisdag 31 juli 2012

Bönsallad med köttfärslimpa

Nu finns det massor av fantastiska färska vax- och brybönor i butikerna. Det enda som skiljer de olika bönorna åt är färgen, vaxbönorna är gula medan brytbönorna är gröna. Så här års smälter de som smör i munnen efter några minuter i saltat vatten. Senare på säsongen blir de trådigare så passa på nu!
 Igår blandade jag ner dem i en sallad med potatis och en dressing med örter och rostad mandel. Till salladen serverade jag köttfärslimpa och brunsås.

Bönsallad med köttfärslimpa 4 port
  • 1 dl rostad mandel 1 dl rapsolja
  • 1 d örter ( persilja , gräslök)
  • 1-2 liter vax och bytbönor
  • 500 g färskotatis
  • 1 rödlök

Koka potatisen. Mixa mandel, örter och olja grovt. Koka bönorna i ca 3 min. Strimla löken. Blanda potatisen medbönorna, löken och dressingen.

  • 600 g köttfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 riven gul lök
  • 1-2 tsk Salt
  • 1/2 tsk Peppar
  • 1 krm Muskotnöt
  • 1 pkt Bacon

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. blanda färs, ägg, creme fraiche, muskot, vitlök, lök, salt och peppar i en bunke. Forma till en jämn limpa och linda med bacon. Lägg den på en plåt och baka ca 35 min.