söndag 27 maj 2012

Rabarberpraliner


Det underbara sommarvädret bara fortsätter och rabarberna spirar i trädgårdarna! Jag älskar rabarber och därmed det faktum att de finns nästintill obegränsad tillgång på dem. Har man inga egna plantor så finns det nästan alltid andra som vill bli av med några av sin trädgårds syrliga stjälkar. Jag gillar verkligen när jag kan testa lite vad som helst med råvaror utan att känna mig som en slösaktig bov. Idag testade jag att göra praliner av mina rabarber. Jag kokade in dem i en socker- och kanellag, doppade dem sedan i vit choklad och strödde över flagad mandel. Ett ultimat godis för rabarberälskaren!

Rabarberpraliner 

  • 2-4 rabarber stjälkar
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 200 g vit choklad
  • 1 dl flagad mandel
Gör så här: skala rabarberna. Koka ihop vatten, kanel och socker. Koka rabarberna på svag värme  ca 5 min, de får inte koka sönder. Lägg ut dem på en tallrik och stoppa in den i frysen. Smält chokladen över vattenbad. Doppa de frysta rabarberbitarna i chokladen, strö över flagad mandel.


goda både frysta och tinade

mitt egna naturgodis

fredag 25 maj 2012

Fiskburgare med picklade gula tomater



Igår kväll lagade jag fiskburgare till middag och jag måste meddela att den slutade i det godaste jag ätit på länge! Jag blandade ner lite kallrökt lax i fiskfärsen som gav burgarna en svag röksmak som smakade gudomligt till min anis-picklade gula tomaterna. De gula tomaterna smakar snarlikt de röda men saknar ämnet lykopen som gör de "vanliga" tomaterna röda. Jag tycker picklade grönsaker smakar otroligt gott till färsbiffar och i synnerhet till fiskfärsbiffar. Igår blev det som alltså tomater. Anisen i tomatlagen tog det hela till en helt ny nivå, MUMS. 

Som ni förstår efter tidigare inlägg passerar ingen måltid utan den fantastiska ramslöken mitt kök den här veckan. Jag hade lite av röran som jag blandade i pastan häromdagen kvar i kylen vilken blev en fenomenal dressing ihop med lite yoghurt.

Fiskfärsburgare 4 st
  • 200 g skinn- och benfri lax
  • 100 g kallrökt lax
  • 200 g sej eller annan vit fisk
  • 2 äggulor ägg
  • 1/- 1dl grädde
  • 1 msk senap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk dill
  • 1 krm socker
  • Smör till stekning

Gör så här: Skär fisken i bitar. Mixa fisk och ägg. Tillsätt kryddorna och sedan grädden i en stråle under mixningen. Forma smeten till fyra biffar. Bryn biffarna i smöret. Sänk värmen och låt efter steka ca 7 min.

Anis- picklade gula tomater
  • ·   1 dl ättika
  • ·   2 dl socker
  • ·   3 dl vatten
  • ·   1 tsk anisfrö
  • ·   5 kryddpepparkorn
  • ·   4 gula tomater

Gör så här: koka upp ättika, socker, vatten, anisfrö och kryddpeppar. Dra från värmen när sockret löst sig och låt lagen svalna. Tvätta tomaterna och skiva dem. Lägg dem i en ren glasburk och slå på den kalla lagen. Lår stå svalt mins ett dygn.


ramslöksdressing 
·  2 dl turkisk yoghurt
·  1 msk mixad ramslök
·  1 krm salt
Gör så här. Blanda allt väl.




en gudomlig smakkombination


Glöm inte anisfröna!


en frökuse fick agera burgarbröd

onsdag 23 maj 2012

Bucatini men ramslök


När min mamma kom på besök i början av veckan hade hon en hel ICA-kasse full med Gotländs ramslök. Från hennes helgs vistelse på Gotland var hon snäll nog att plocka med sig lite av deras gröna guld till mig. Så nu doftar det lök i hela lägenheten och jag lagar ramslöksmat så det står härliga till.
Ramslöken är lätt att förväxla med liljekonvaljen. Ramslöksbladen är dock något bredare och skruvar sig i början av stjälken vilket gör att bladens ovansida är vänd nedåt.
Bladen har en stark smak som liknar vitlök. Det första jag gjorde av mitt ramslökslass var en pastarätt. Enkelt och snabbt. Eftersom ramslöken kan vara ganska stark så jag blandade ut dem med bladspenat. 


Bucatini med ramslök 4 port
400 g Bucatinipasta eller annan pastasort
2 dl ramslök
2 dl bladspenat
1 dl rostade solroskärnor
2 sardeller
1 dl Rapsolja
Salt och peppar
Ev citron eller balsamvinäger.
Gör så här: koka pastan. Mixa ramslök, spenat, solroskärnor, sardeller och olja till en jämn, tjock smet. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner med den nykokta pastan och stänk över lite citron eller balsamvinäger.
Dekorera med några ramslöksblommor

Enkelt och gott

måndag 21 maj 2012

Varm macka med jordgubbar, brieost och kyckling


Igår gjorde jag en fantastiskt god smörgås. Ugnsbakade jordgubbar, brie och så lite kyckling väga upp med det matiga. Underbart god i sommarvärmen med de salta mandlarna, söta gubbar och krämig brie!

Brie och jordgubbsmacka
  • 2 skivor Grand blanc durum eller annat gott bröd
  • smör
  • Brieost
  • 4 jordgubbar
  • Olivolja
  • 30 g grillad kyckling
  •  några saltrostade mandlar
  • Timjan
  • Salt och peppar

Gör så här: sätt ugnen på 175 grader. Skär jordgubbarna i kvartar. Lägg ut dem på en plåt. Ringa över olivolja, salta, peppra och baka dem i ugnen ca 10 min. Bre smör på brödskivorna. Lägg brie på den torra sidan. Lägg på jordgubbar, timjan, grovmalen svartpeppar och kyckling. Toppa men den andra skivan bröd med smöret utåt. Baka i ugnen tills mackan fått färg och osten smält.   


Bakade jordgubbar

Halvklar himelsk smörgås

fredag 18 maj 2012

Kanelbullar med surdeg


Igår väckte jag min gamla surdeg till liv efter nästan ett års dvala.  Den vaknade upp till mitt kanelbullebaks stora förtjänst. Jag älska kanelbullar bakade på surdeg. De blir saftiga på ett sätt som jag aldrig lyckats uppnå till med hjälp av vanlig jäst. Många rynkar på näsan och tycker att det låter konstigt med surdeg i sötebröd. Förmodigen lever de i den gamla föreställningen om att surdegsbröd måste vara mörkt, hårt, surt och finskt.  Helt fel. Surdegsbröd behöver varken inte surt, liksom bullar bakade på jäst inte smakar jäst. 
De här bullarna har vääldigt lång jästid med innebär inte mer jobb för det, se bara till att vara ute i god tid!



Kanelbullar med surdeg 16 st stora
  • 11-12 dl mjöl (700 g)
  • 3,5 dl mjölk
  • 100 g socker
  • 1 ägg
  • 10 g salt
  • 10 g grovkrossade kardemummakärnor
  • Ca 50 g aktivt flytande surdeg
  • 100 g smör
Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk mald kanel
Sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker


Gör så här:Blanda mjöl, mjölk, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30 min.  Skär smöret i tärningar och knåda in det i degen (helst i maskin under ca 15 min).  Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10 timmar.  Blanda samman smör socker och kanelen till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Vik in en tredjedel av den undre kanten mot mitten. Överlappa den med den övre kanten. Skär remsan i 16 delar. Vira ihop varje bit till en bulle. Lägg ut bullarna på plåtar och lägg över en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp socker och vatten och låt koka till sockret löst sig. Pensa bullarna med vatten och strö över flagad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 min. Ta ut dem och pensla dem genast med sockerlag.  

Kanelbullen kom till Sverige efter första världskriget

torsdag 17 maj 2012

Kornkaka med fläsk och lingon


När jag var på besök hos min moster förra helgen fick jag med mig gammelmormors handskrivna receptsamlingar hem.  Jag älskar att bläddra i dem, att läsa det fina språket och inte minst se hennes små efterhands noteringar mellan raderna. När jag läser i de väl nyttjade böckerna blir vekligen påmind om hur matlagningskosten förändrats genom åren. Idag har vi nästintill obegränsad tillgång till allsjöns råvaror, recept, utrustning vilket gör att de allra flesta kan laga fantastiskt god mat oavsett köksfärdighet. Gammelmormor hade helt andra förutsättningar. Inga stora kokböcker fyllda av färgstarka bilder, få råvaror och en vedeldad spis. Då krävdes de erfarenhet och fingertoppskänsla på ett helt annat vis. Jag undrade till en början över ordet ”god” som står inom parantes bakom vissa rubriker, varför skulle man skriva upp ett recept som inte var gott? Snart insåg jag hur priviligierade vi är som faktiskt kan äta god mat varje dag och få tag i vilka råvaror vi vill nästan vilken tid på dygnet och året vi önskar. 

Hur som helst så blir jag otroligt lockad att laga massor av rätter ur de nötta böckerna. Igår blev det en kornkaka. Några måttangivelser eller temperaturer finns inte så jag har ingen aaaning om ifall den blev som mormor Edlas. Men både jag och mina middagsgäster var i alla fall överrens om att det var en mycket god maträtt. -Det blev som en blandning av isterband och kroppkakor! sa Nils och jag håller med. 
När jag tog ut kakan ut ugnen penslade jag den med brynt smör och serverade med rårörda lingon och stek rökt sidfläsk. 
Korngryn är klippta korn som de flesta känner igen från isterbandet och pölsan.


Kornkaka
  • 2 dl korngryn
  • 5 dl buljong
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk kryddpeppar
  • salt
  • Smör att steka i+ att bryna
  • 400 g rökt sidfläsk

Gör så här: Koka upp buljong och korngryn i en kastrull låt koka på svag värme ca 20 minuter. Koka upp mjölken i en annan kastrull. Tillsätt mjölken i kornblandningen och rör om. Dra kastrullen åt sidan och låt svälla med locket på ca 10 min. Hacka och stek löken. Blanda ner löken, sirapen och mortlad kryddpeppar i kornkastrullen. Smaka av med salt. Smörja och bröa en form. Häll gröten i formen och baka i ugnen 250 grader ca 20 min. Bryn smöret och stek fläsket i grova tärningar. Ta ut kakan ur ugnen pensla den med brynt smör. Servera med fläsk, lingon och rårivna morötter.  

Sätt på ugnens grillfunktion om kakan inte får någon färg

Gammelmormors välskrivna receptsamling

glöm aldrig lingonen!


onsdag 16 maj 2012

Torsk med dill- och mandelsmör


Första gången jag drog ihop det här smöret blev jag väldigt förvånad över smaken. Jag kände igen den med kunde inte placera den. Efter en stunds funderande kom jag på det! Den lilla rörans smak var slående lik saken av dillchips. Det är otroligt gott till fisk skaldjur eller på en bit bröd till soppan. Igår åt jag det till en bakad potatis och en bit torsk. Det är mycket viktigt att mandlarna rostas till nougatfärg. Skippar man rostningen blir det en helt annan smak. Det går även bra att bra att byta ut smöret till olja.

Dill och mandelsmör
  • 1 dl dill (fryst går bra)
  • 1 dl rostad finhackad mandel
  • 3 msk smör
  • 1 tsk citronjuice
  • Salt och peppar

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en mortel