måndag 1 oktober 2012

Vitlöksbröd


För några veckor lärde min storebror mig hur man gör världens godaste vitlöksbröd. Till skillnad från hur jag tidigare gjort(med bara smör och vitlök)  så blandar han ner några msk olivolja i smöret tillsammans med vitlöken, lite färska örter och en rejäl dos salt och peppar. Då får en något lösare konsistens och en fantastiskt god smak. Den lösa vitlöksblandningen är lätt att bre på brödet som inte skärs i skivor utan bara snittas i rutmönster. Då får brödet en krispig yta och ett mjukt, saftigt och vitlöksdoftande inre. Mm.... 
Ingen risk för torra, hårda brödbitar
Vitlöksbröd

  • 1 stort bröd eller 6 st mindre
  • 150 smör
  • 2- 3 msk olivolja
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald peppar
  • ev 2 msk hackade färska örter ( tex. persilja, basilika, timjan)


Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret mjukt tillsammans med oljan. Pressa ner vitlöken och blanda i salt, peppar och örter i smöret. Snitta brödet i ett rutmönster. Bre smöret över brödet. Grädda i ugnen ca 10 min.
Med eller utan örter?

4 kommentarer:

  1. Vitlöksbröd är en klassiker som aldrig slår fel.
    Jag vill gärna ha örter i mitt vitlökssmör.
    Brödet blev väldigt snyggt med rutmönster.

    Christine
    www.matikvadrat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst tröttnar man aldrig:) Tack och snabbt går det!

      Radera