onsdag 2 maj 2012

Romrussinkakor


Jag må tjata om mina småkakor, men finns det något trevligare än att knapra småbröd till kaffet i denna stålande sommarvärme?  Idag bunkrade jag upp med några olika sorter här hemma. Bland annat en variant av den klassiska russinkakan. Den här kakan blir otroligt spröd och smakrik med en lite seg kärna.  Det är inte bara kakans smak som tilltalar mig, jag gillar verkligen formatet också. De är så små att man utan problem orkar flera olika sorter under en och samma kaffekopp. Dessutom håller de sig fräscha en längre tid i väl tillslutna burkar. Alltid bra att ha på lut nu inför sommaren!
Romrussinkakor 40 st

  • ½ dl mörk rom
  • 1 ½ dl russin
  • 200 smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker (gärna muscavadsocker)
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk kanel
  • 1krm muskotnöt
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

Gör så här: Lägg russinen i romen. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop rumsvarmt smör ägg och socker väl. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och vänd sedan ner dem i smörsmeten. Sila russinen från romen och blanda ner dem i smeten. Klicka ut smeten i 20 små klickar på två smörpappersklädda plåtar.  Grädda plåtarna var för sig i mitten av ugnen 7-10 min.

5 kommentarer:

  1. Låter gott med romrussinkakor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är supergott, vill man mjukstarta kan man byta ut hälften av russinen till hackad choklad!

      Radera
  2. Lät så gott, men mina blev som små tillplattade sockerkakor med knapriga kanter, vad gick fel?

    SvaraRadera
  3. OJ förlåt jag hittade två fel i receptet!! För det första ska smeten innehålla 6 dl och INTE 4. Dessutom har jag glömt att informera om att russinen ska silas från överflödig rom innan de blandas ner. Nu skäms jag, hoppas det går bättre nästa gång!

    SvaraRadera
  4. Tack, då gör jag ett nytt försök1

    SvaraRadera