onsdag 7 september 2011

Som en kväll i Marrakech

 
De senaste dagarna har jag hämta inspiration från det marockanska köket.  Detta är ett kök med en historisk och mångkulturell bakgrund. Invandrare har genom alla tider tagit med sig sina råvaror och traditioner till Marocko vilket skapat en otroligt smakrik cuisine.    Marockans mat kännetecknas bland annat av torkade frukter, nötter, oliver, citroner, kardemumma, koriander och mynta. Ofta kokar de smakrika grytor med lamm eller kyckling. Deras huvudsakliga kolhydratskälla torde vara couscous som de smaksätter på allsköns vis.
Ikväll blev det En varm couscoussallad med massor utav torkad frukt, nötter fetaost och annat gott. Till det åt vi en Citronkyckling, en klick yoghurt och sockestekta citroner.


Couscoussallad 4 port

  • 3 dl couscous
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl torkade fikon
  • 2 dl oliver i blandade färger
  • 1 zucchini
  • 2 vitlöks klyftor
  • 150 g fetaost
  • 1 dl rostade valnötter
  • 1 dl bladpersilja
  • 1 granatäpple

Gör så här; Grovhacka den torkade fukten och lägg den i en skål med couscousen. Koka upp 3 dl vatten med 1 tsk salt, spiskummin och slå över blandningen. Täck med plastfilm och låt stå fem minuter. Skiva zucchinin och stek den i olja tillsammans med vitlöken. Blanda samtliga ingredienser och servera.


Citronkyckling 4 port

  • 1 hel kyckling
  • 1 citron
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk mald koriander
  • 2 msk bladpersilja
  • 2 msk dadelhonung
  • Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.  Pressa citronen och Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in kycklingen väl, även under skinnet. Truck in citronerna i kycklingen.  Ställ kycklingen i mitten av ugnen i ca 1,5 timme eller till den uppnått en temperatur av 70 grader. Ös över skyn några gånger under tillagningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar