Klappgröt är en urgammal svensk dessert eller frukosträtt som lagas av mannagryn och saft eller färska brär. Gröten vispas fluffig och äts kall. Vispningen och det klappande ljud som uppstår är anledningen till varför det kallas just klappgröt. Idag åt jag en portion klappgröt till frukost och åt den tillsammans med kallmjölk och färska blåbär. Om gröten ska ätas som dessert passar det ypperligt bra att byta ut mjölken till en klick grädde.
Klappgröt 1 port
- 2,5 dl saft
- 2 msk mannagryn
- ½ tsk salt
- Färska blåbär
Gör så här: Koka upp saft och salt. Blanda ner mannagrynen och låt koka i 4 min under omrörning. Häll upp gröten i en bunke och vispa med elvisp tills gröten kallnat och fått en luftig konsistens.
Gröten blir kall snabbare när jag ställer bunken i en större bunke med kallt vatten under vispningen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar