torsdag 11 augusti 2011

Blåbärsmuffins med muscavodosocker


 Nu kryllar det av fina blåbär i skogarna. Enligt uppgift plockar vi bara 2 % av alla Sveriges blåbär innan de blir övermogna.  Jag plockar gärna blåbär så här års, litervis som jag fryser i och kan njuta av resten av året. Idag bakade jag blåbärsmuffins av nyplockade blåbär. När jag bakar med färska blåbär behåller de sin  form och spänst under gräddningen. Strösockret byttes ut till muscavadosocker villket gav ett  enastående resultat. De små bakverken fick en lite kolaaktig ton som smakade otroligt gott tillsammans med blåbären.
De  färska blåbären färgar inte hela brödet lilla
Blåbärsmuffins med muscavadosocker  12 st

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 dl ljust muscavadosocker
  • 2 ägg
  • 100 g smält smör
  • 2 dl blåbär
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader.  Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg, socker och vaniljsocker skummigt. Slå ihop de båda bunkarnas innerhåll, blanda ner smöret och sist blåbären. Degen ska vara ganska fast. Klicka ut smeten i muffinsformar eller på bitar av bakplåtspapper i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.  
4- fikat är en tradition när vi är på landet



2 kommentarer:

  1. Vad snygga de blev! Jag önskar att jag hade frysen full med blåbär nu... men icke!

    SvaraRadera
  2. Det är bara att gå ut och plocka, skogen är full!

    SvaraRadera