söndag 11 mars 2012

potatissallad med ansjovisdressing och köttbullar


Den lilla konserverade fisk som vi kallar för ansjovis är inget annat än en inlagd skarpsill som kryddats med kanel, kardemumma, svartpeppar, kryddpeppar, nejlika, lagerblad, oregano och sandelträ.  Sillen började konserveras med denna kryddsättning någon gång i mitten av 1800- talet i den lilla kuststaden Fjällbacka.
Den ”äkta” anjovisen som tillhör ansjovissläktet är den fisken vi kallar för sardell, vilken oftast är saltad och inlagd i olja.
Idag smaksatte jag en mandelpotatissallad med ansjovis och åt tillsammans med några rediga köttbullar. Mandelpotatisen är absolut inget måste i den här salladen, dressingen är så god att den förgyller vilken potatissort som helst!


Som en sommarversion av vår älskade Janssons


Mandelpotatissallad med ansjovisdressingoch köttbullar 4 port

  • 800 g kokt kall mandelpotatis eller annan potatis
  • ½ purjolök
  • 100 g sockerärtor
  • 2 stora nävar bataviasallat eller annan finbladig sallat
  • 1 dl rapsolja
  • 12 ansjovisfiléer + 2 msk spad från burken
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 msk citronjuice eller vinäger
Gör så här: blanda ihop olja ansjovisspad, citron/ vinäger och senap till en dressing. Strimla purjolöken och sockerärtorna. Finhacka anjovisen och skär potatisen i bitar. Blanda allt i en bunge med en slickepott tills dressingen täcker alla grönsakerna.


  • 600 gram fläskfärs
  • 1 liten lök
  • 1 ägg
  • 1 krm kryddpeppar
  • ½ krm muskotnöt
  • 2 msk grädde eller mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ½ tsk salt
  • Smör eller olja att steka i
Gör så här: blanda grädde/mjölk, ägg , kryddor och ströbröd i en bunke och låt det svälla medan du förbereder löken. Finhacka löken och stek den genomskinlig i olja. Låt den kallna och blanda den sedan med resten av ingredienserna.  Forma 16 stora köttbullar. Bryn köttbullarna runt om på hög värme. Sänk sedan värmen och låt dem bli genomstekta, ca 10 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar